torsdag, juli 05, 2007

2004 Château La Tour du Pin Figeac (Moueix)


Regnet har övergått från att ösa till att vräka ner. Dags för tröstpris i form av helstekt oxfilé med grillade tomater toppade av örter och vitlök, därtill vitlökssmör, färskpotatis, haricôts verts och grönsallad. Även vinet var något av ett tröstpris från Erik Sørensen Vin. Vi brukar föredra vår bordeaux med dominans av cabernet snarare än merlot, men det här vinet lovar gott.

Historien är intressant eftersom vingården fram till 1879 var del av Château Figeac. Sedan 1905 har fem generationer Moueix gjort vin här. 2006 tappade man beteckningen Grand Cru Classé. Från och med årgång 2005 uppgick de åtta hektaren vinmark i Château Cheval Blanc. Troligtvis hamnar väl druvorna inte i förstavinet, men ändå rätt kul... så 2004 är sista årgången av detta vin.

Doften bjuder på rök, ceder, nyponros, röda och svarta vinbär och tydliga vinbärsblad. Smaken är charmig, saftig och rätt elegant med lakrits och viss intensitet. Lite uppstramande grön i avslutningen, men inte alls på något dåligt sätt. Det här är ett slankt, medelfylligt, riktigt gott, ämabelt vin som efterhand utmynnar i kryddiga, lite sötfruktiga merlottoner. En till två timmar i karaffen gör god nytta.

25% cabernet franc och 75% merlot. Det danska priset är nedsatt med 100 dkk, så 160 dkk är riktigt bra (originalträlådan rymmer sex flaskor).

2004 Château La Tour du Pin Figeac Moueix (Saint-Emilion Grand Cru Classé)

Inga kommentarer: