fredag, juli 06, 2007

2005 Domaine Joblot Givry 1er Crus


Det här släppet har vi väntat tålmodigt på. Den som besöker Köpenhamn i sommar kan enkelt plocka upp några flaskor. Annars kan man privatimportera vinet i hel låda med några tiors påslag, eftersom Otto Suenson har en svensk gren. Okej okej... men är de bra? Vilket är bäst? Är de purunga bonnbourgognerna från 2005 så fina som ryktena säger?

Vi är inte helt överens om vilket som är det bästa vinet. Det beror på hur man ser det. Söker man tidig harmoni och viss komplexitet, eller vill man ha ren frukt och hög syra, som gjord för lagring? Båda vinerna är unga och tätt blåröda i glaset.

Clos de la Servoisine har en god renfruktig, rätt intensiv karaktär av hallon (som i hallonbrus och hallonvinäger) med inslag av nypon och en aning julmust i doften. Den läckert saftiga smaken har höga fräsiga syror, bra intensitet och ung hallon/körsbärsfrukt. Efterhand kommer mer fatkryddiga inslag, som kryddnejlika. Cellier aux Moines har en liknande karaktär där frukten är något mer nedtonad. Doften kompletteras av nypon, nejlika, paprika, gräs, aningen stall, sten - en intressant komplexitet. Syrorna är något lägre, och munkänslan lite rundare. Inte dumt alls till ankbrösten.

För källaren tänker vi att Servoisine är det något starkare kortet (liksom vi tyckt om tidigare årgångar). 2005 liknar 2002, med bra syrastruktur och kanske lite mer intensitet. Idag är båda vinerna såklart alldeles för unga, om fem år kan det vara dags att kvittera ut belöningen. Vi får en känsla av att avståndet till norra Rhône är precis lika kort som på kartan. Särskilt i Servoisine får man den fina, skinande renfrukten som exempelvis 2005 Crozes-Hermitage Les Launes kan bjuda på. Fast tätare, mer knuten, med tuffare syror, och pinotdruva och pinotkrydda istället för syrah.

2005 Givry 1er Cru Clos de la Servoisine (Domaine Joblot, Givry, Côte Chalonnaise, Bourgogne)

2005 Givry 1er Cru Clos du Cellier aux Moines (Domaine Joblot, Givry, Côte Chalonnaise, Bourgogne)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Vilken av dem tror ni SB har gjort tummen ned för? Går det att begripa ett sådan beslut efter att ha smakat?

finare & vinare sa...

Vi pratade om det över lunchen. Eftersom vi inte är överens om vilket vin som var bäst, så kan vi bara gissa. Men provningsgruppen släpper ju igenom mängder av kletiga, jolmiga och sötstarka viner - vilket faktiskt gör det lite mer begripligt att man kunde underkänna det ena vinets kvalitet. Som vi ser det håller båda vinerna hög klass i en stil liknande 2002, möjligen med än högre intensitet. Renare frukt och högre syra gör Servoisine till vårt förstahandsval för källaren...