fredag, juli 06, 2007

2005 Georges Duboeuf Morgon


Regnet i Skåne står oss upp i halsen. Det är stor dramatik! Eftermiddagen har vi ägnat åt att stående i gummistövlar ösa källartrappan och källaren (inte minst vinkällaren) med hinkar, skyfflar och andra tillhyggen. Lådor med finaste mosel stod under vatten, det var bara att slänga kartongerna och skaffa nya.

Som uppfriskning under arbetet (och framförallt som bas till såsen) smakar vi på årgång 2005 av Duboeufs Morgon cru beaujolais. Den är inte direkt något att skriva hem om. En ren rak doft av lite mörkare bärsafter. Kort och ospännande saftig smak, hyfsat syrlig, ingen intensitet. Men i den reducerade såsen blir den perfekt med sin totala avsaknad av tanniner.

Vi öser vidare i källaren, belöningen kommer snart i form av godare druvsafter från 2005. Därtill franska ankbröst, reducerad rödvinssås med stjärnanis, buljongkokta puy-linser och blomkålsknippen gratinerade med grevéost och grädde...

2005 Morgon (Georges Duboeuf, Romanèche-Thorins, Beaujolais)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hmm är det månne årgång 2007 av den här flaskan i ordinarie sortimentet som får 89 poäng av Schildknecht i senaste WA? Flower label - låter ju som det kan vara den. Blir lite nyfiken.

Finare Vinare sa...

Och då fick ändå nollfemman 91 poäng! Nja, de här flaskorna är sällan jättekul, oavsett poäng. Fast det vore kul att testa några av Duboeufs olika "Domaine"-viner, som aldrig kommer till Sverige.

Vi drack Morgon och Brouilly en del på åttio- och början av nittiotalet. En gång i Meribel fick vi en iskall flaska Morgon, direkt från källaren. Vi anmärkte att vinet var för kallt och fick en rejäl uppsträckning av hovmästaren som förklarade att beaujolais ska drickas vid denna temperatur. Så hade vi lärt vi oss det och numera använder vi kylen!