torsdag, juli 05, 2007

2001 Château Vernous Médoc


Massor av bordeauxviner, inte minst cru bourgeoiser, seglar under radarn för de internationella vinkritikernas intresse. Men Concours Mondiales i Bordeaux, Bryssel - ja till och med i Kina och Japan - delar i alla fall ut medaljer till de bättre av dem, och årgång 2001 av detta vin stoltserar med en silvermedalj. Men det är ändå så mycket guld på hela etiketten att medaljen bleknar i jämförelse.

Nåväl, Château Vernous har lång historia - det skapades redan 1749. Man har genomgått fyra ägarbyten i efterkrigstiden, men nuvarande ägarna Societé Châteaux en Bordeaux är inriktade på att utveckla kvaliteten. 1998 byggdes vinanläggningen om helt och hållet med skinande ståltankar och nya ekfat (hälften byts varje år), vibrerande sorteringsbord och mikro-oxidation. Egendomen omfattar idag 22 hektar vinmark på sand och grus runt byn Saint-Trélody. Druvorna är till 60% cabernet sauvignon med 36% merlot och 4% cabernet franc. Det finns två andraviner: Le Petit Vernous och Fleur du Vernous.

Vinet är jämfört med vinet i förra posten rätt mörkt i färgen. Den fatpräglade doften ger vanilj, lakrits och riktigt söt piptobak med inslag av cannabis sativa. Smaken är varm och rund, ändå kantig, lite klumpig och bläckig, inte lika fräsch som föregående vin. Måttlig fruktkoncentration och intensitet, lite tunn i mittsmaken. Eftersmaken är en smula syrlig och mintig utan att vara direkt fräsch. Efter en timme i luften har smaken utvecklats till det bättre, med mer kraft av anis och lakrits. Trots invändningarna är det här ändå ett gott glas till klart rimligt pris.

Erik Sørensen, 125 DKK.

2001 Château Vernous (Médoc Cru Bourgeois, Bordeaux)

Inga kommentarer: