tisdag, juli 03, 2007

Mera vin i Köpenhamn


Efter en dag på tivoli med vänner och barn avrundar vi med ett par snabba nedslag hos vinhandlarna Otto Suenson och Erik Sörensen Vin. Särskilt kul nyheter sedan sist är att nollfemmorna från Domaine Joblot äntligen har kommit in. Båda deras Givry 1er Crus är givna köp för 199 DKK. Vi klagar inte alls när säljaren dessutom skalar av ett par tior på priset. Vi fick en förhandsrapport från en kille på Passagen som hade provat dem redan i december förra året. Det lär vara deras bästa årgång hittills.

Efter den sensationella crôzes-hermitagen från Domaine Albert Belle, är också 2003 Hermitage ett oemotståndligt köp. Erik Sörensen har mer bordeaux än vad som syns på deras hemsida - inte minst från årgångarna 2003 och 2004. Chasse-Spleen är givet för oss och Cantemerle en chansning trots Wine Spectators sågning. Men 2003 Potensac är tyvärr slut. 2001 La Réserve de Leoville-Barton ska absolut provas. De två crus bourgeois 2001 Château Vernous och 2003 Château Liversan behöver vi mer av till vardags.

2001 La Poderina Brunello bör nog inte missas med tanke på årgång och ypperlig producent. Slutligen ska man köpa lådvis av superfyndet 2005 Corne-Loup Lirac för ynka 64 DKK. Möjligtvis är tilbudet snart över men vinet är likväl mycket köpvärt även för 80 DKK. Smaken är syrahpräglad, saftig, rejäl, jättegod, ja ännu godare än vi vågade hoppas - inte minst till utegrillad kycklingfilé på spett efter hemkomsten. Den trevliga butikskillen slänger in en "complimentary bottle" (begreppet finns tyvärr ej på svenska ;-) 2004 La Tour du Pin Figeac Moueix Saint-Emilion.

OTTO SUENSON

2005 Clos de la Servoisine (Domaine Joblot) DKK199
2005 Clos du Cellier aux Moines (Domaine Joblot) DKK199
2003 Hermitage (Domaine Albert Belle) DKK419
2004 Crozes-Hermitage (Domaine Albert Belle) DKK145
2004 San Biagio Toscana IGT (Lisini) DKK109

ERIK SÖRENSEN VIN

2003 Château Chasse-Spleen (Moulis) DKK209
2003 Château Cantemerle (Haut-Médoc) DKK199
2001 La Réserve de Leoville-Barton (Saint-Julien) DKK159
2001 Château Vernous (Médoc, Cru Bourgeois) DKK125
2003 Château Liversan (Haut-Médoc, Cru Bourgeois) DKK99
2004 La Tour du Pin Figeac Moueix (Saint-Emilion) DKK159
2004 Les Calcinaires (Domaine Gauby, Côtes-du-Roussillon) DKK129
2004 Saint-Aubin 1er Cru Les Frionnes (Domaine Marc Colin) DKK159
2004 Saint-Joseph (Domaine Bernard Faurie) DKK199
2005 Lirac (Domaine Corne Loup) DKK64
2001 Brunello di Montalcino (Tenuta La Poderina) DKK299
2004 Rosso di Montalcino (Tenuta La Poderina) DKK149
2001 Vino Nobile di Montepulciano (Fattoria Del Cerro) DKK179

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Vad gäller Joblot så ringde jag faktiskt Hoff Vinhandel häromdagen bara för att fråga när 05:orna kan tänkas komma (det var säkert Miran Kegl som skvallrade för er på Regeringsgatan -han publicerade sin TN om dem på ERP redan i december). Svaret jag fick är inte så kul för svenska bourgogneälskare: Systembolaget har gjort tummen ned för den ena av de olika cuvéerna - man ansåg helt enkelt att kvaliteten var för låg (!) - varpå monsieur Joblot tyckte att då fick det vara. Han har ju inga problem att sälja sina flaskor internationellt och vill inte Sverige vara med så... Möjligen kan man ta hem en låda via privatimport men vad jag förstår finns heller inga planer på att sälja Joblot i BS. Importortören lät rätt så uppgiven...
Jag trodde inte mina öron och undrade om han drev med mig. Kan någon ansvarig på SB ta på sig ansvaret för detta? Har inte hunnit ringa kundtjänst och frågat ännu. Så det är nog läge att bunkra upp medan ni har nära till Köpenhamn - funderar själv på en resa enbart för vinsafari i sommar.

finare & vinare sa...

Tack, excellent murvlande... men extremt dystra nyheter. Som sagt, det finns många goda anledningar att åka till Köpenhamn. Nollfemmor från bourgogne är definitivt en av dem (privatimport gäller hel låda och priset blir dyrare än i Köpenhamn). Rhôneviner från de bästa av de mindre procententerna ytterligare dragplåster (Faurie, Gerin och Belle är fina exempel)Och åter igen, överkomliga och mycket drickbara bordeauxviner...

Frankofilen sa...

Sluta med locktonerna...era två poster har redan fått det att vattnas i munnen och om nu Joblots nollfemmor blir en no show i Sverige... Problemet är att vi redan nu har svår platsbrist med i praktiken en in en ut...och har ni sett augustisläppet? (ligger uppe på BKwine) Årets bästa släpp enligt min smak med mängder av Rhôneviner, några intressanta nollfemmor från Bordeaux i måttlig prisklass, Bourgogne...Har också en del beställningar på gång...

Starkt argument för att köpa hus och gräva ut en rejäl cave ;) Men visst lockar Köpenhamn, speciellt som det inte blir någon bilsemester till Frankrike för oss i år.