fredag, juni 29, 2007

2000 Domaine Sarda-Malet Terroir Mailloles


Vi insåg nyligen att en hel del saker vi gillat den senaste tiden - kategorin franska kvalitetsviner i mellanprisläge - hamnat i Sverige tack vare Swedish Wine Cellar i Lidköping. I oktober lanserar man exempelvis 2004 Château La Tour de By, en médoc cru bourgeois på SB för 134 kr. Vi kontaktade vd Jonny Thornell för att få deras nyhetsbrev och han uppmärksammade oss på kvällens vin.

Domaine Sarda-Malet är en vinegendom om 51 hektar strax söder om Perpignan. Gården har buteljerat sitt eget vin sedan 1982. Det var morfar Jérôme Sarda som köpte vinmarkerna nedanför Mont Canigou. På den tiden såldes det mediokra vinet i bulk. Idag är det dottersonen Jérôme Malet som driver egendomen med ekologiska metoder, inriktad på högsta kvalitet från gamla stockar, där sélection massale (urval av nya sticklingar från de bästa plantorna), hård beskärning och grönskörd ger låga skördeuttag (20 hl/ha för Terroir Mailloles). Stockarna växer i en röd jordmån från günzdelen av kvartärperioden - alltså ungefär lika gammal som människan som art.

Urbaniseringen av Perpignan tornar dock upp sig som en mörk skugga mot gården, men franska vinkritiker (La Revue du Vin de France, Bettane & Dessauve) är överens om att denna terroircuvée är ett av de bästa vinerna från Languedoc-Roussillon. Vi häller upp till brie och film.

2000 Sarda-Malet Terroir Mailloles har en djup färg i glaset, med rubinröda reflexer. Doften är god och bordeauxlik, med toner av stall, mognad, fat och choklad. Vi tittar på flaskan, står det verkligen Côtes-du-Roussillon? Jaså... då måste det vara en sydfransk bordeaux-blandning? Nä, inte alls - Terroir Mailloles görs på en blandning av syrah och mourvèdre lagrat på nya ekfat som är väl inarbetade i balans med frukten. I munnen är vinet generöst och moget med behaglig munkänsla. Balanserat, med fjorton väl infattade procent. Chokladigt, plommontonat och mineraliskt med ett litet inslag av kryddig, syltig sötfrukt som till slut avslöjar ursprung och druvor. Verkligen gott och ett skönt vin att dricka.

2000 Terroir Mailloles Côtes-du-Roussillon (Domaine Sarda-Malet, Perpignan, Roussillon)

Inga kommentarer: