måndag, juni 11, 2007

2003 Jacques Tissot Arbois Poulsard


Vi har en förkärlek för Jura efter våra tur- och returbesök för några år sedan. Så egensinnigt, så vackert, så perfekt för en snabb visit. Det medeltida Arbois är som ett mini-Beaune, med stadsmur, marknad, alpina influenser, lokala vinhandlare och massor av historia. Bara mer hanterligt än Beaune.

När vi besökte odlare i Alsace hade vi glada och uppskattande samtal om de ljusröda poulsardvinerna från Jura. Vi njöt flera svala flaskor på altanen strax ovanför stranden i Le Rayol nere vid Côte d'Azur. Så det är verkligen roligt att SB äntligen släppt en bra poulsard.

Vinet är smått uppseendeväckande med sin ljust tegelröda, transparenta uppenbarelse. Nästan orange påminner färgen om en tänkt mix av gammal bourgogne och fin konjak. Doften är intressant, parfymerad, blommig, moget bourgognelik, med tomatstjälk, örter, massor av nypon, apelsinskal och en aning kryddnejlika. Smaken är saftig, örtig, mogen och läskande, med runda syror och givande eftersmak.

Druvorna tycks ha mognat ut väl i det varma året - här finns inget snålt, tunt och ogint. Behaglig värme, ändå måttliga 12,5% alkohol - som gjort för varma dagar. Så läckert! Serverat lätt kylt är det ett sant originellt - och på våra breddgrader hittills obesjunget - sommarvin, som bör väcka en hel del uppmärksamhet vem man man än bjuder. Kostar €6 i Arbois.

ps. toner av gamla jordgubbar, kräftspad och lite jura-oxidation står också att finna. Intressant vin med många aspekter...

2003 Arbois Poulsard (Domaine Jacques Tissot, Arbois, Jura)

5 kommentarer:

Swedish sa...

Tack för tipset! Inte enkelt att ha en 100% effektiv omvärldsbevakning av BS. Köpte några Vin Jaune ifrån Tissot, dock en annan Tissot (finns väl en 3-4 i regionen). Det här känns som en given kandidat till Saucisse de Morteau med rödvinskokta linser för min del.

finare & vinare sa...

De Tissots som vi provade hela sortimentet hos var dels Jacques Tissot, med rätt stort vineri längs med N83 strax utanför infarten till Arbois, i höjd med Montigny, och två butiker längs Grande Rue/Rue de Courcelles, och dels André et Mireille Tissot som har stor butik vid torget mitt på Grande Rue (vinerna görs av sonen Stéphane). Dina flaskor 1999 Vin Jaune är väl från de senare? Men den Crémant och den Poulsard som finns i BS nu är från Jacques Tissot. I Arbois ligger priserna på dessa viner ofta runt €7-€10.

Saucisse de Morteau i rödvinskokta linser låter verkligen gott. Måhända är det i tuffaste laget för vinet? Det var verkligen gott på egen hand. Låt höra när du smakat!

Johan sa...

Provade just en flaska 2003 Arbois Poulsard Jacques Tissot. Mycket gott och associationerna gick absolut till en mogen bourgogne. Kul och annorlunda vin!

Om man vill få lite bättre överblick över nyheterna på systembolaget kan jag rekommendera http://wine.bevemyr.com

Anonym sa...

Hoppsan, nu på tisdag (080401) kommer producentens Trousseau 2004 och Blanc Typé 2000 (Savagnin/Chardonnay) i BS. De måste väl också provas, eller hur?

finare & vinare sa...

Självklart, tack för tipset! Vi har ett gott öga till Jura... Mogen Blanc Typé låter spännande, vi antar att det bjuds på oxidationstoner. Kanske föredrar vi Poulsard framför Trosseau... så här långt. Undrar om svala 2004 mognade ut tillräckligt i Jura... ja, det lär vi väl få reda på!