lördag, juni 23, 2007

2005 Neudorf Chardonnay Nelson


Vi lagar en caesarsallad till lunch. Chardonnay med lagom dos ek brukar passa fint till. Tim och Judy Finn's Neudorf har funnits i tjugofem år och är en välrenommerad vingård utanför Nelson på norra sydön. Särskilt berömda är man för sin Chardonnay Moutere som görs med mer än en snegling åt toppviner från förebilderna i Puligny-Montrachet och Meursault.

Vi smakar på deras andrachardonnay Nelson. Här finns en smeksam, mjölksyrlig chardonnaydoft med elegant ekfatskaraktär, nötter, lite smör och vanilj. Viss mineralkaraktär med flinta. Finstilt, ren, rätt stram och bourgognelik smak med bra längd och drag av bitter lime och grape i eftersmaken. Det här är den snyggaste nyavärlden-chardonnay vi smakat hittills (men våra erfarenheter på området är rätt små). Den är i stil och kvalitet jämförbar med lyckade byviner från ovanstående Bourgogne-appellationer.

ps. efter två dagar i öppen flaska har vinet utvecklat en stor doft av flintrök. Smaken är klart större. Efter fem dagar: flintrök och stor intensiv citrus i doft och smak, med inslag av oxidation som inte stör. Ekfaten märks inte längre, vinet påminner om riktigt bra chablis.

2005 Neudorf Chardonnay Nelson (Neudorf Vineyards, Nelson, New Zealand)

Inga kommentarer: