fredag, juni 29, 2007

2001 Fattoria Del Cerro Vino Nobile di Montepulciano Riserva


Montepulciano är en av toscanas vackraste "hill top cities" - redan namnet ger oss romantiska minnen från vistelser där. Det är dessutom ett av de säkraste korten i Toscanas ofta överhettade vinlanseringar. Priserna släpar efter brunello på ett trevligt sätt. Gillar man Montalcinos viner så brukar ju även de från Montepulciano slinka ner utan större problem. Ofta blir man mer än nöjd med sin vino nobile.

Fattoria del Cerro har man kunnat hitta på systembolaget för inte så många år sedan, även i ett par äldre årgångar. Vem var importören då? Det goda vingårdsvinet Antica Chiusina var nog den första vino nobile vi smakade. Året var 1994, och årgången 1990, till priset 95 kr på SB. Those were the days...

Idag kostar årgång 2001 av detta vin 360 dkk! Vi slår till på riservan från fina 2001 istället (180 dkk), och tar med den när vi blir bortbjudna på helstekt oxfilé med vitlökssmör och färskpotatis. Vinet har en mycket god, bordeauxlik doft med fina fattoner och en skomakare som stoppar sin pipa. Inslag av stall, lagerblad, ceder och tät frukt mittemellan körsbär, plommon och svarta vinbär. Smaken är mycket kraftfull och givande, med fatlakrits och tät mörk frukt. Det finns en känsla av både ungdom och mognad utan spår av någon besvärlig mellanfas, och en avslutning som är lång och härlig. Ett enastående vin, inte minst till kvällens oxfilé.

2001 Vino Nobile di Montepulciano Riserva (Fattoria del Cerro, Montepulciano, Toscana)

Inga kommentarer: