fredag, juni 29, 2007

2001 Fattoria Del Cerro Vino Nobile di Montepulciano Riserva


Montepulciano är en av Toscanas vackraste "hilltop cities". Redan namnet ger oss romantiska minnen från vistelser där. Det är dessutom ett av de säkrare korten i Toscanas ofta överhettade vinlanseringar. Priserna släpar efter brunello på ett trevligt sätt. Gillar man Montalcinos viner så brukar ju även de från Montepulciano slinka ner utan större problem. Ofta blir man mer än nöjd med sin vino nobile.

Fattoria del Cerro har man kunnat hitta på bolaget fram till för inte så många år sedan, även i ett par äldre årgångar. Vem var det som importerade då? Det goda vingårdsvinet Antica Chiusina var nog den första vino nobile vi smakade. Året var 1994, årgången 1990, priset 95 kr. Those were the days...

Idag kostar årgång 2001 av samma vin 360 dkk hos Erik Sørensen!
Vi slår till på riservan från fina 2001 istället (180 dkk), och tar med den när vi blir bortbjudna på helstekt oxfilé med vitlökssmör och färskpotatis. Vinet har en god bordeauxlik doft med fina fattoner och en gammal skomakare som stoppar sin pipa. Dessutom inslag av stall, lagerblad, ceder, samt tät mörk frukt mittemellan körsbär, plommon och svarta vinbär. Smaken är kraftfull och givande, med fatlakrits och tät mörk frukt. Här finns en känsla av både ungdom och mognad utan spår av någon besvärlig mellanfas, och en avslutning som är lång och härlig. Ett enastående vin, inte minst till kvällens oxfilé.

2001 Vino Nobile di Montepulciano Riserva (Fattoria del Cerro, Montepulciano, Toscana)

Inga kommentarer: