måndag, juni 04, 2007

2005 Georg Breuer Rottland vs. Roseneck


Ikväll är det bäddat för en av årets mer spännande jämförelser. Vi bullar upp med grön sparris och stekt lax med hollandaise, färskpotatis och grön sallad. Men först alltså en jämförande provning. I den fina årgången har vinerna fått maximalt uttryck av sina respektive lägen.

Båda vinerna är mycket ljust guldgula med gröna skiftningar. Rottland har en intensiv, nästan kryddig doft med klockren citrus, mogen kiwi och efterhand riktigt tydlig ananas. Roseneck ger en stor och parfymerad doft av litchie, med blommiga inslag av rosor, kvitten, banan och myskliknade krydda. Båda vinernas frukt vilar på en fin bädd av ståliga mineraler.

Rottland har supersnygga höga mogna syror med karaktär av ananas, verkligen goda och redan förvånansvärt drickfärdiga. Riktigt bra fokus i mitten, följt av en lång givande eftersmak. Roseneck ger bredare, aningen lägre men samtidigt trubbigare/hårdare, inte fullt lika eleganta syror. Smaken är mer komplex och matorienterad. Till den stekta laxen känns vinet fruktigt och lite aromatiskt med vissa associationer till gewurztraminer, eller mandelblommiga viner från rhône. Som ni förstår är båda vinerna stora upplevelser på hög nivå, men i vår mun är Rottland favoriten med sin otroligt läckra syraprofil. Det är också det enda av de fyra bergvinerna som fortfarande går att få tag på.

2005 Rüdesheim Berg Rottland Riesling QbA (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

2005 Rüdesheim Berg Roseneck Riesling QbA (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

Inga kommentarer: