måndag, juni 18, 2007

1996 Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Auslese


Varför äta efterrätt när man kan dricka den? När vi ändå talar om efterrätter är det den perfekt balanserade syran i de finaste svenska jordgubbarna man kommer att tänka på, och den läckra mognaden i en riktigt lyckad äppelpaj. Doften är ursnygg, skiffermineralisk med avvägd petroleumkaraktär, och förutom den tidiga sommarens allra vackraste blomning bjuds äppelpaj med vaniljglass. I munnen är vinet fortfarande relativt ungt, med tydlig sprits på tungspetsen, otroligt vitala syror, balanserad sötma och en superlång intensiv eftersmak av mogna äpplen. Elegans och fräschör på allra högsta nivå, sommaren förvandlad till ett finstilt ungdomselixir att njuta på egen hand i skymningen. Det är bara smaken som berusar, vinet håller ynka 7,5%. S myntade begreppet lyckovin på vår första resa till Mosel för elva år sedan. Och det är en rätt bra beskrivning.

ps. dagen efter har doften mer drag av bensin, nya inslag är övermogen melon och spad från konserverad ananas. Men syrorna i munnen är fortfarande äpplets.

1996 Graacher Himmelreich Auslese (Weingut Joh. Jos. Prüm, Wehlen, Mosel-Saar-Ruwer)

2 kommentarer:

Tonårspuckot sa...

Låter underbart gott.. Allt smakar bättre på sommaren!

finare & vinare sa...

Hej, vad kul att du börjat skriva om vin!
Trelleborgslukten glömmer man inte. Men frågan är om inte moselriesling smakar minst lika bra på vintern, när man längtar som mest efter sommaren... så varför inte ta skånetrafiken till malmborgsgatan och lägga vantarna och studiebidraget på detta vin. Det tar nog slut idag. Du kommer inte ångra dig...