onsdag, juni 20, 2007

NV Jacques Tissot Crémant de Jura


Det här vinet handlade vi sex flaskor av på väg till Provence 2004. Priset var rena kapet, €5,50. Årgången var 2000, även om det inte var årgångsbetecknat. Nötiga, jästiga aromer med egensinnig Jura-profil fick oss att gilla detta billiga bubbel, så på vägen hem tog vi vägen om Arbois och köpte vi en kartong om sex flaskor till.

I våras dök det till vår stora glädje upp i BS, men med ett påslag som fick oss att gå i taket och ifrågasätta prisvärdet. 148 kr är för dyrt, sänk priset! I Arbois kostar vinet €6,90. Nu är det en nyare årgång och ny design av etiketten. Hur som helst måste vi prova.

Färgen är gröngul och moussen intensiv. Liksom förut är doften nötig och jästig, men mindre givande än vi minns. Smaken är speciell, oinsmickrande, inga charmförsök. Syrorna är lite kartiga och det finns en aning jordbeska. Avslutningen är helt knastertorr (vilket är intressant och ger pluspoäng), men tillsammans med den hårda skummande kolsyran blir det nästan baksug! Eftersmaken är mer försvinnande än försvinnande god. Men visst är det aptitretande, visst är det humörhöjande och visst blir kinderna rosiga (dock, bara 12%). Vi spar hälften och provar igen imorgon.

ps. Till grännaknäcke med pont l'eveque smakar vi igen en dag senare. Och se, nu har vinet faktiskt blivit betydligt bättre. Den rena gröna äppelfrukten kommer igenom fint i doft och smak. Tar man till vispen får man en ännu mjukare upplevelse. Vi tror att tre dagar i kylen skulle bli toppen, alternativt faktiskt lagring i ett par år.

NV Crémant de Jura (Domaine Jacques Tissot, Arbois, Jura)

Inga kommentarer: