onsdag, juni 27, 2007

2004 Domaine Belle Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle


Regnet öser ner och ute är det högst femton grader. Det är inte mycket annat att göra än att laga en värmande boeuf bourgignon på innanlår av oxe (som man säger här i Skåne) med rökt sidfläsk, champinjoner, chalottenlök och vår korkskadade 1997 Castello di Fonterutoli. Men först en härlig brie på grännaknäcke och provsmakning av ett vin som vi är klart nyfikna på. Och nu, kära läsare med böjelser åt syrahhållet, är det dags att lystra.

Här kommer en Crozes-Hermitage från byn Larnage norr om Tain, som faktiskt är det godaste vin vi hittills smakat från denna appellation. Det är en cuvée från de bästa terrassodlingarna i branta sluttningar med 20 till 100 år gamla stockar. Man använder klasarna hela med stjälkar och allt - inget tjafs, för här är det mognad hela vägen ända ut i stjälken. Fatlagringen tar ett år i en tredjedel nya fat.

I glaset är vinet mörkt blårött. Doften är först knuten, sen inser vi att här finns massor strax under ytan. Inom kort är den vidöppen och otroligt givande - ändrar sig för varje sniff. T hittar rökt korv, mineral, violer och en djup, köttig, tjärtonad och mörk frukt med läckert björnbärssyltiga inslag. S jämför med skogsbären i Tropicana red fruit, med fokus på björnbär och svarta vinbär.

I munnen ett stort vin med ordentlig struktur och rejält lång eftersmak som vecklar ut sig i munnen. Frukten tapetserar gommen från golv till tak. Riktigt fin ursprungskänsla. Texturen är lätt simmig, här finns lite insmickrande sötfrukt och en aning eldighet (dock inte mer än 13%). Smått kärniga tanniner skvallrar om att vinet är ungt, men vi älskar ju ung syrah. Jädrar anåda vilket gott vin!

S fäller kommentaren: köttgryta i flytande form, så kvällens mat är mer än lämpad. Två timmar senare är showen över. Doften sluter sig, så vi spar resten i en 25 cl pichet med Vacuvin. Säg nu efter oss: Privatimport. Otto Suenson. Obs: viktigt.

ps. dagen efter har det tillkommit en tydlig doft av kanel, vi kommer att tänka på pepparkaka. Pepparkaka med björnbärssylt. Gott, men vinet var som bäst igår.

2004 Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle (Domaine Belle, Larnage, Rhône

Inga kommentarer: