onsdag, juni 27, 2007

2005 Emmanuel Darnaud Crozes-Hermitage Les Trois Chènes


Det är en rätt otacksam uppgift att efterträda föregående kvälls fantastiska vin. Men det blir ändå en spännande jämförelse, för Emmanuel Darnaud är en av de riktigt ambitiösa unga producenterna av crozes-hermitage. Det här är femte årgången som buteljeras, och positiva tillrop har kommit, inte minst från rhône-gurun John Livingstone Learmonth.

Doften har först uppenbar vanilj, sedan lite stall, och flera örter som vi har skoj med att urskilja. Är det lavendel? Lätt parfymerade toner finns i alla fall. Nej, salvia är det, klockren salvia! Och mint! Rentav pepparmynta, med mintkola, after eight är det som ringer kvar i munnen... vi stannar vid after eight. Smaken är kryddig, rik och fyllig med blåare, aningen bläckiga toner och en tät, malörtsbitter, smått tanninrik eftersmak som utan att vara överdrivet söt känns aningen soja/siraps-kletig och överextraherad.

Slutsatsen är att vinet i sin helhet är mindre självklart, källararbetet märks så mycket mer. Så vi faller knappast pladask, men visst är det ett ambitiöst försök. Craussie-Hermitage...

2005 Crozes-Hermitage Les Trois Chènes (Emmanuel Darnaud, La Roche de Glun, Rhône)

Inga kommentarer: