torsdag, juni 21, 2007

1999 Domaine Trapet Gevrey-Chambertin Ostrea


Allt borde vara bäddat. 1999 - en hyllad årgång i området (inte minst lyriskt av Allen Meadows/Burghound). Trapet - en renommerad producent i Côte d'Or. Flaskan - öppnad i god tid, ej dekanterad. Osten - en mild och läckert mogen rödkittare på fårmjölk från ostbutiken vid Lilla Torg i Malmö, med ett namn som vi glömt, fast vi gjorde tappra försök att memorera det.

Men, som inte sällan händer med bourgogner, blir det en total besvikelse. Doften är liten och svårfångad, med svag flintrök och mineral, pappkartong, lite allmänt vinösa hallon och röda vinbär, en aning salmiak, och inslag av julmust i både smak och doft. Smaken har klart måttlig koncentration, mitten är tom, eftersmaken kort och torr. Inga ljuva pinotparfymer eller höstskogar i sikte. Förskräckande svag leverans på bynivå. Vi kan inte rekommendera vinet, ens för den nyfikne. Låt oss verkligen hoppas att det var en dålig flaska.

1999 Gevrey-Chambertin Ostrea (Domaine Jean & Jean-Louis Trapet, Gevrey-Chambertin, Bourgogne)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Aj, vad trist!!! Beror pappkartongen på korkskada tror ni, eller är det vinet i sig månne? Vad tusan gör man egentligen med Bourgogne som är sådana besvikelser att man misstänker kork, värmeskada och dålig karma men inte är säker - lämnar ni tillbaka den här flaskan?

finare & vinare sa...

Inga dofter var uttalade, inte heller pappkartongen.
Vi drack vinet långsamt, under förhoppningar att det skulle komma fram. Det var inte odrickbart, bara i avsaknad av de positiva egenskaper man förknippar med fin bourgogne - och man förväntar sig ju lite mer än så...
Vi lutar åt att tro att det var en dålig flaska, och ger vinet en chans till. Skulle den visa sig vara likadan, då är det dags att börja rya ;-)