onsdag, juni 06, 2007

1994 Erdener Herrenberg Riesling Auslese


En intressant detalj med de mogna moselrieslingar som emellanåt släpps på systemet, är att det ofta rör sig om änkepartier. En strävsam vinodlare går i mål, och vissa av källarens viner säljs vidare till uppköpare. På korken till detta vin kan vi läsa: Gutsabfüllung Weingut C. H. Berres, Ürzig an der Mosel. Alfred Berres hade producerat hela fyrtio årgångar när 26-årige sonen Marcus, med oenologexamen från Geisenheim, tog över 2004. Men detta är ingen sorglig historia - stafettpinnen går vidare. I gårdens webstore - med imponerande sortiment - kan nu även svenskar beställa fin riesling från Mittelmosel till aptitretande priser.

Nåväl, ikväll dricker vi historia. Doften är stor och moget honungslik, med övermogna äpplen och persika, kåda från barrträd, champinjoner och stora fat, aningen målarterpentin och trasselsudd från bilverkstan. Smaken ger ifrån sig i samma stil som doften: intensivt äpplig, relativt lätt för en Auslese. Syrorna är avrundade men ändå höga, och helt ok i denna flaska. Vi öppnade en annan flaska för några dagar sedan. Där hade vinet tyvärr avlidit och hamnat i himlen för hädangångna rieslingar. Vi tror att man får räkna med ett rätt stort bortfall, men de flaskor som lever gör det med stil. En gång drack vi en 1976 Auslese till en charkuteritallrik i Zeltingen, så därför rekommenderar vi den kombinationen. Annars räcker det bra med en hängmatta i sommar.

ps. nästa flaska är ännu godare och intensivare, med klockrena höga citrussyror inte olika Rose's lime. Inte ens en isbit spär ut upplevelsen. Om resten är lika bra, får vi många fina sommarkvällar.

1994 Erdener Herrenberg Riesling Auslese (Dr. Pauly-Bergweiler, Bernkastel-Kues, Mosel-Saar-Ruwer)

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Kan bara hålla med, provade denna i eftermiddags. Känns nästan som en virtuell provning - skall ni öppna en 2000 Cantemerle ikväll ;)

finare & vinare sa...

Fram för virtuella provningar, det är ju helt perfekt.
Vi får återkomma till 2000 Cantemerle, men väntar nog lite till. 2000 Monbrison skulle också vara kul att bryta upp lådan och prova första flaskan av....

Ruso sa...

jättegod flaska öppnades i onsdags. Den höga syran ger vinet balans mot sötman. Härligt! Jag hoppas jag har tur med resten av partiet.
Prova gärna Monbrison 2000. Jag har några stycken, som jag köpte för några år sedan. Den var riktigt god som ung, vilket många Bordeaux 2000 var.

finare & vinare sa...

Jo, vi köpte runt femton flaskor Erdener Herrenberg. Hittills ser det verkligen mycket bra ut, efter vår första bomflaska. Härliga limefriska syror. Skulle de vara defekta går det ju bra att returnera.
Angående Monbrison 2000 gissar vi att du rekommenderar att vi kan prova en i sommar?