söndag, juni 03, 2007

2005 Hugel Riesling


Hugel är ett av de äldsta och mest renommerade vinhusen i Alsace, och man är inte minst berömda för sina fina vendanges tardives. Vi provade en hel del av sortimentet tillsammans med Etienne Hugel på Vinordic 2003 och det var givande. Basrieslingen gjord av inköpta druvor har dock varit en besvikelse under flera senare år, liksom även vid det provningstillfället.

Till balkonglunchen ger vi en ny chans till årgång 2005, som borde ha haft goda förutsättningar. Doften är fortfarande väldigt ung och hårt knuten, stålig och typisk för alsace. Ger ifrån sig lite mandel och känns möjligen en aning oren. Den knastertorra smaken har hårda syror, återhållen frukt och är helt matkrävande, dessutom alldeles för ung idag. Är vinet stramt och elegant eller bara stramt? Vi lutar åt det senare. Behöver lagring, men frågan är om det är värt besväret? Satsa i så fall på de högre stegen i kvalitet, "Tradition", "Jubilée" och "Hommage à Jean Hugel".

ps. var inte vinet en aning svettigt, inte helt rent? Kan det vara den förrädiska smygkorken som får oss se vinets ogina sida?

2005 Riesling "Hugel" (Hugel, Riquewihr, Alsace)

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

"Hommage à Jean" tror jag var en one-off när Jean Hugel dog 1997 - men visst var vinet bra, även om vi druckit sista flaskan för länge sedan.

Om ni lovar att inte skvallra så tycker jag det mest uppseendeväckande med Hugel är deras helt fantastiska vinbutik mitt inne vid torget i Riquewihr - ett luftkonditionerat paradis med ett stort urval av de bästa franska vinerna till ex-cellarpriser. Här hittar man utöver Hugels viner bla svårfunna Clos Ste Hune till bra pris, liksom bra Bourgogne, Rhône, övriga Frankrike och väl valda viner från andra länder. Kanske lite tunt på Bordeax men annars helt underbart. En av de bästa vinbutiker jag hittat i Frankrike till oslagbara priser. De lägger inte ut sortimentet på nätet men däremot listar de producenterna: http://www.boutiquevini.com/
Jag har inte varit där sedan precis efter öppningen 2005, men gick därifrån med ett stort hål i semesterkassan. Om ni har vägarna förbi... men schhhh...

Finare Vinare sa...

Ser otroligt lockande ut! När vi senast var i Riquewihr 2004 var deras butik inte av den kalibern. Vi klarade märkligt nog av att bara titta - och semesterresan kunde fortsätta i fyra veckor till, även om bilen blev full till slut ändå ;-)

Vi drack härliga 1997 Riesling "Hommage à Jean" på höstkanten 2005, det finns visst en post om den. 1998 säljs nu hos Hugel, och Per Warfvinge har smakat och kommenterat 2002. Officiellt lanserades den för att fira Jean Hugels 50e skörd.

One-offs är ju ett kapitel för sig. Man gillar vinet och det kommer aldrig mer igen... Vi minns 1985 Castello di Verrazzano Cinquecentenario, som släpptes 1996. Och Nino Negris fina 1997 Valtellina "1897" ... Den som kommer på fler exempel i är välkommen att fylla på !