måndag, juni 18, 2007

2005 Guigal Côtes-du-Rhône Rosé


Här är vi bra nära definitionen av god fransk rosé som vi vill ha den. Alltså inte den kravlösa saftvarianten eller sötaktiga fruktbomben, utan ett vin som också bjuder motstånd till maten. Druvorna brukar komma från omgivningarna av byn Sablet, öster om Avignon. Hälften grenache med 40% cinsault och 5% vardera av mourvèdre och syrah. Skördeuttaget var lågt, bara 30 hl/hektar.

Doften är mandeltonad, som... ehh, solkräm... nej, det var visst näsan som var nyinsmord! Här finns hallon, röda vinbär och sydfransk garrigue som sig bör. Smaken överraskar med sin intensitet, här finns en rejäl fruktkärna med bra bitterhet och en smula eldighet (dock inte mer än 13%). Eftersmaken är lång för vintypen, och denna rosé har kraften att stå upp till det mesta i matväg. Den bjuder motstånd och ger utdelning även i små klunkar. Samtidigt är vinet läskande, och en skål pistagenötter räcker gott som tilltugg. Vi gillar det bättre än mången tavel, som ofta har högre alkohol. Även om vinet skördades för två år sedan finns inga tendenser till trötthet, istället en fin mognads-utveckling. Att detta pålitliga vin inte finns i ordinarie sortiment är en gåta. Så tveka inte, in med beställningen!

2005 Côtes-du-Rhône Rosé (E Guigal, Ampuis, Rhône)

Inga kommentarer: