lördag, maj 26, 2007

2006 Château d'Aquéria Tavel Rosé


Uteätarsäsongen är äntligen här, och därmed är jakten på den perfekta rosén igång. Château d'Aquéria är en av de största egendomarna i Tavel - åtta kilometer sydväst om Châteauneuf-du-Pape, mitt i hjärtlandet av Côtes-du-Rhône. Fransmännen själva skattar tavel högst bland sina roséviner, med jämbördig konkurrens endast från bandol. Här mognar druvorna ut till en för vintypen ovanligt stor smakrikedom. Grenache dominerar med upp till 60%. Sedan måste minst 15% cinsault ingå, samt mindre andelar av syrah, bourboulenc, mourvèdre, clairette och picpoul.

Vinet har en rätt intensiv ljusröd färg, om än nästan vattenklar utåt kanterna. En härlig doft av jordgubbar och röda vinbär stiger upp ur glaset. Därtill salvia och rosmarin... men sen dyker det upp ett otäckt kemiskt inslag - nagellack! Inte bra.

Smaken är intensivt fruktig med aromer av röda bär, lite lingonsyrlig, inte alltför dominerad av alkohol, men med ett vasst stick som tyvärr också kommer från skönhetsavdelningen. När vi väl identifierat det här inslaget är det svårt att bortse ifrån, och det drar ned intrycket. Till lunch fick vinet göra sällskap med grillad kyckling och pastasallad med ruccolapesto. Lyckligtvis blev det avsevärt mindre nagellack när flaskan varit öppnad från lunch till middag.

Ok, men jakten går vidare. Våra favoriter har vi hittat bland de ljusorange eller lökskalsfärgade till laxrosa, med en liten markerad bitterhet. De finaste bandolerna som Tempier och Bastide Blanche, och ett flertal billigare vardagsroséer på plats i Provence. På SB kan Guigals CdR Rosé vara ett bra köp, och i billigt prisläge Rabiega Rosé.

2006 Château de Aquéria Tavel Rosé (Jean Olivier, Tavel, Rhône)

7 kommentarer:

Frankofilen sa...

Vi har druckit två flaskor av detta vin hittills, den senaste var klart bättre än första som var den jag postade om, möjligen beroende på trevligt sällskap från Bryssel alternativt flaskvariation. Nagellack har jag lyckligtvis inte noterat - men frågan är om inte just Tavel faktiskt vinner på lite tid i flaskan, de sägs ju till och med kunna lagras några år varför nu någon skulle vilja göra det - och att den här flaskan kommer att bli bättre och bättre framåt sensommaren?

Anonym sa...

Den bästa rosén jag prövat är Gran Caus Rosado från Penedès, tyvärr inget bolis-vin men håll ögonen öppna på provningar/mässor...

Finare Vinare sa...

1998 Can Rafols dels Caus drack vi för något år sedan. En bordeauxblandning som var mycket god, med lakrits, skokräm och mognad.
Gran Caus Rosado bör därför gå att privatimportera från Premium Wines, om man kan tänka sig att beställa en låda.

Anonym sa...

Efter flera flaskor av Château d'Aquérias Tavel har jag inte hittat den nagellacks-ton du beskriver. Mitt intryck är att vinet är alldeles utmärkt med en stor fruktig doft av solmogna jordgubbar, björnbär, körsbär och viss mineralton. Koncentrerad frukt och harmonisk balanserad syra. Lång eftersmak.

Finare Vinare sa...

Aceton är ju en defekt, så det kan mycket väl bara gällt den flaskan. Vi provar den säkert igen senare i sommar. Jordgubbstonerna var verkligen delikata,
allt var som sagt bra - utom acetonsticket,
vinet som helhet kanske lite mer krävande än läskande...

Anonym sa...

Gott vin på många sätt, bra örtbitter eftersmak, härliga jordgubbar, bra längd och koncentration etc. Men jag måste hålla med finare & vinare, det finns ett mycket otrevligt nagellacksinslag i doften som gör vinet direkt osexigt och tungt. Liknar på nåt sätt även skumbanan, men inte på det "trevliga" sättet som Beaujoulais kan göra, utan mer som lösningsmedel eller artificiella estrar (och jag är dessutom Musar-fan, så jag är tålig för skitiga dofter i vin ;). Denna doft försvann inte efter en vecka i kylen, vinet var nästan exakt likadant. I liknande stil är ju t ex Esprit du Silène både bättre och billigare tycker jag, om än inte lika ambitiöst. Ingen som testat 99311 Château Pradeaux Rosé 2006 än?

Finare Vinare sa...

Tack för preciseringen av upplevelsen av de kemiska inslagen i detta vin. Det blir nog ingen omprovning. Har man fått tag i acetonsticket är det liksom kört... (vi har döpt om vinet till nagellackerian ;-)

Vi ska absolut testa en Pradeaux Rosé. Den finns ju fortfarande att få tag på. 60% mourvèdre och 40% cinsault, ingen malolaktisk jäsning. 13% verkar balanserat och bra.