lördag, maj 12, 2007

2005 Gobelsburger Riesling Heiligenstein


Uttrycket guld och gröna skogar skulle kunna sammanfatta det här vinet. Guldet kommer i form av riktigt sötmogna rieslingdruvor från ett toppår, med en citrusdoft så koncentrerad att man undrar om man stuckit näsan i marmeladburken. Det gröna uppenbarar sig i ungdomligt breda aromatiska drag, så typiska för österrike. Smaken är koncentrerad, balanserad och lång. Syrorna är inte hårda. Här vill vi vänta tills det gröna har gått in i vinet, och ersatts av petroleum, om sådär fem år. Den märkbara sötma och antydan till eldighet som nu finns kommer då också att ha smält in i en högre harmoni. Ett perfekt källarprojekt som fortfarande går bra att få tag på.

Jämför gärna med Bründlmayers vin från samma läge och år. Vi drack ett glas till lunchen: pot-au-feu på lammbog, mat som är god i ordets alla bemärkelser. Några timmar senare utsätter vi vinet för balkongprovet: här gör sig glaset fint i eftermiddagssolen, guldgult med sina gröna reflexer. Nu ger doften också en del av gröna äpplen, mineral och... polkagris! (nej, det där var visst sonen som gnuggade pepparmynta mellan fingrarna). Den goda smaken är rik, munfyllande kraftfull och, som tidigare idag, snudd på eldig.

2005 Riesling Heiligenstein (Schloss Gobelsburg, Langenlois, Kamptal)

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Har också köpt på mig, både av denna och Alte Reben. Vad tycker ni i jämförelse med Bründlmayers Heiligenstein som ni provade nyligen?

Finare Vinare sa...

Bründlmayers Heiligenstein var stramare, äppligare och betydligt mer mineraliskt i karaktären.
Gobelsburger har mer av supermogen citrusfrukt, lägre syror, och är förmodligen skördad senare.
Så, vilket är bäst? Som vanligt en smaksak, båda är goda på sitt sätt, men vi tycker nog Bründlmayer. Torrare, syrligare, stiligare, mer mineraler...det vattnas i munnen!

Frankofilen sa...

vattnas här också som ni skriver...vore det lite mer majvärme idag skulle det nog bli en Bründlmayer som apéritif på balkongen. Skall man sitta ute idag får man väl korka upp en Amarone.

Jag har ingen lång erfarenhet av många årgångar Bründlmayer och Gobelsburg men utifrån de flaskor jag provat är frågan om ni inte just elegant sammanfattade deras olika husstilar?

Finare Vinare sa...

Österrike är en rätt ny passion för oss också. Vi åkte skidor i Badgastein 2004, och drack bara österrikiskt vin på hotellet Salzburgerhof den veckan (Erik Lallerstedt råkade vara där, så det var inget fel på maten heller.) Vi tog med oss ett dussin flaskor hem. Sen dess är vi på kroken. Vi testade ett par 2004or från Schloss Gobelsburg på Vinordic 2006 (vi har lagt ut våra anteckningar därifrån) och visst var de bredare i stilen. Den enda med riktig fetma vi provat från Bründlmayer är 2001 Alte Reben...
Men solen skiner ju, så en apéritif ska väl gå bra?
Middag blir nog lite kylslaget.