torsdag, maj 17, 2007

2005 Henri Bourgeois Sancerre Grande Réserve


Kvällens vin kommer från byn Chavignol, mest berömd för den goda getosten crottin de chavignol. Vi tar en vanlig industrichèvre från Soignon på knäckebröd istället och det går finfint. Vinet har en påtagligt mineralisk doft med distingerat återhållsamma toner av krusbär, nässlor och vinbärsblad. Smaken är knastrande torr med fin syra, elegant mineralitet och sval frukt. Aningen vattnig i mittsmaken, men ren och läskande. I stort sett sauvignon blanc som vi vill ha den, alltså.

Familjen Bourgeois har odlat vin här i flera hundra år, nu har man både 65 hektar egna odlingar och en négociantverksamhet. Vi gillar vinerna från Bourgeois, oftast mer än de från Pascal Jolivet. Grande Réserve är en blandning av inköpta och egna druvor. Finns kvar att få tag på efter majsläppet. Kolla också in Sancerre Les Baronnes. Men håll i framtiden särskilt utkik efter La Bourgeoise från egna femtioåriga stockar, och toppvinet MD/Les Monts Damnées. Ett spännande vingårdsnamn där man gärna skulle vilja ha reda på bakgrundshistorien...

2005 Sancerre Grande Réserve (Henri Bourgeois, Chavignol, Loire)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Les Barones gillar jag skarpt! Har inte testat Grande réserve än. Hur många producenter finns det av Mont Damnées egentligen? (Cotat, La Doucette osv.)

Nu ska jag inte störa mer, en aningen berusad efter Billecart Salmon Brut Rosé, Chinon "Clos de l'Olive" 1996; Couly Dutheil och Sfursat 2001; Nino Negri. Sov gott!!!

Finare Vinare sa...

Förutom Bourgeois finner vi: kusinerna Pascal och Francois Cotat som också är grannar - ursprungligen var det en vingård, dessutom Thomas-Labaillie, Claude Thomas, Roger Moreux, Gérard Boulay och André Neveu. Hittar inget om MD från De Ladoucette... Pascal Cotats MD finns att få tag i bland småpartierna på SB. Om någon provat den, droppa gärna en kommentar!

Anonym sa...

Helt korrekt antagligen om Ladoucette, jag svamlade antagligen bara igår. Har dock ett minne av en etikett eller ett foto av vinrankor som i en amphiteater där Ladoucette ska ha något prestigevin ifrån.

Finare Vinare sa...

Vore kul att se fotot på den där amfiteatern.
Prestigevinerna är Baron de L (Pouilly-Fumé)
eller Comte Lafond Grande Cuvée (Sancerre).

Anonym sa...

Nu lyckas jag ju inte hitta något foto så klart. Vingården heter "La Poussie", som dock verkar oberoende (det finns en Domaine de la Poussie) men det är Ladoucette som är producent. Besökte baronen i hans Paris-kontor för en 5-6 år sedan och har en helt klar bild av en amphiteaterliknande vingård. Men jag ska fotsätta sökandet!