Dellos Pizza på Högalidsgatan - närmare Cefalú på sicilianska nordkusten kommer man inte utan flygbiljett. Räddaren i nöden efter en extralång arbetsdag. Specialiteter som Alfio: salsiccia, svarta oliver, pecorino och lök på en lövtunn botten. Vi testar Gianni Voerzios nysläppta Barbera. Doften har purung primär blå körsbärsfrukt, ny ek, vanilj och mörk choklad. Friskt rättframt vin med bra fräs i syrorna och en hel del ektanniner från faten. Vinet är rätt gott - dock inte så gott att det ger total mersmak. Det smakar mycket trä, så pass att charmen lever farligt.
2005 Barbera d'Alba (Gianni Voerzio, La Morra, Piemonte)
5 kommentarer:
Ett vin jag är nyfiken på men inte har köpt - tack för denna post. Jag tycker Gianni Voerzio verkar vara lite vårdslös med eken - hans 2001 Barolo La Serra var alldeles för träig senast jag provade. Årgång 2000 är mer integrerad. Ok för detta i en Barolo som skall lagras men lite oroväckande i en Barbera som ju lever på sin ungdomliga frukt och fräschör och skall drickas tidigt enl min mening.
Vissa tuffingar klarar lagring. Costamiole var fenomenalt 1998-99, men 2001 finner vi gammalt med frukten begravd i murriga fat.
Pio Cesares barbera är säkert ett bättre köp i den lättare stilen. Vi har gillat det förut, med diskreta, väl infattade fat. Läste din uppskattande post och beställer det framöver !
Jag tror inte ni blir besvikna på Cesares 2004 Barbera. Och vill ni ha ytterligare stöd för beställningen så såg jag att Antonio Galloni (The Piemonte Report) delade ut 89 poäng vilket är samma som La Spinettas Ca'di Pian och ett poäng mindre än Gallina - om man nu ska prata poäng vilket jag ändå är lite svag för av och till.
Vi tror starkt på Pio Cesare och köper! Men Pio Cesares och La Spinettas viner är ju helt olika. Som att jämföra äpplen och päron. Poängbedömning är ju informativt på sätt och vis, vi kollar dem nyfiket - men de är tillika intetsägande. Att jämföra Barbera Gallina och Pios Barbera... helt olika viktklasser och pris... och, till sist: gillar vi vinets stil? Smak och tycke...
Kan bara instämma när det gäller Pio Cesares Barbera 2004: klingande rent, frächt och aromatiskt. Inga störande moment där...
Skicka en kommentar