fredag, maj 04, 2007

2003 Ceretto Barolo Zonchera


Den unga Zonchera, lillasyster till Cerettos mer berömda vingårdsbaroli Bricco Rocche och Brunate, har nått fram till 2003. Doften är friskt örtig och lite bränd, med torkad frukt, russin och fruktkaka, framförallt rikligt präglad av diverse julkryddor. I munnen har den intensiva frukten en röd känsla av körsbär och hallon, ung och lite spetsig, med massor av kryddor, syror och goda tanniner. De 14,5 procenten känns inte malplacé i sammanhanget. Kraftfullt och gott.

I jakten på nebbiolos heliga graal är det här vinet, trots fina egenskaper, inte helt mitt i prick i vår smak. Slutsatsen är att varma årgångar som 2000 och 2003 inte förmår ta fram de allra vackraste dragen hos den kinkiga druvsorten. Men - detta vin har helt klart kapacitet för lagring.

ps. 1999 Barolo Boschetti som vi drack i förra veckan hade mer av klassiska nebbioloparfymer, i en lättare kropp. Vore man tvungen att poängsätta enligt hundraskalan skulle Zonchera förtjäna några poäng mer. Underförstått är det kraften, strukturen och lagringsbarheten som meriterar till det. Men de underbara torkade rosorna och den spröda, slanka  stilen ligger närmare våra preferenser.

2003 Barolo Zonchera (Ceretto, Alba, Piemonte)

Inga kommentarer: