tisdag, maj 01, 2007

2003 M. Chapoutier Cornas


Confit de canard. Smaka på de orden - köksfranska när den är som vackrast. Det finns ett element av alkemi: låren kokar två timmar och fyrtio minuter täckta av flott. Därefter får de knapersteka i ugnen i trettio minuter. Ut kommer en av det franska långkokets höjdpunkter. Resultatet är gott som godis. Barn kan intyga att det stämmer.

Ikväll får confiten sällskap av två såser: en trögflytande rödvinssås spetsad med en skvätt Blossa -06 som ingen ville ha, och apelsinsåsen som passerat gränsen till chutney med hjälp av apelsinskalens pektin och stjärnanisen. Blomkålspuré, haricots verts och därtill en grönsallad som bidrar med nödvändigt syratillskott av citron och dijonsenap.

Chapoutiers Cornas kallas av producenten själv "Les Arènes" även om etiketten inte säger så. Huvudrollen på den arenan har solen - inte minst 2003. Doften är mjuk och rund, den bruna frukten handlar om plommon, bigarråer, fikon och russin. Tjära, lakrits och tapenade finns förstås också där, så att vi ska veta vilken druva det rör sig om.

Smaken är sammetslen, rund, fyllig, balanserad och lustfyllt god. Hittar vi något grönt är det övertoner av sydfranska örter, och mot slutet en liten, liten aning av uppstramande lingonsyra. Det här är nog den bästa årgången vi smakat av detta vin. Lagring känns inte nödvändigt när vinet är så gott nu. Vi öppnade flaskan tre timmar i förväg och hällde upp i karaff en halvtimme innan maten.

2003 Cornas (M. Chapoutier, Tain l'Hermitage, Rhône)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen F&V,
Jag gillar Cornas. Köpte tre buteljer Chapoutier 1990 på chans på systemet i Skärholmen för ca 90 SEK i mitten av 90-talet och har sedan fortsatt. Min erfarenhet är en variation av:
- Vädligt gott, nästan orange kryddbutik (ledsen - är ingen Munskänk så jag använder personliga och ngt oprecisa beskrivningsord)
- Hårt och slutet
- "Hyfsade" viner
Min gissning: en kombination av flaskvariation, lagringseffekter och tunneleffekter. Nu till slutsatsen: jag har druckit ett par 1998or det senaste året, de flesta mkt goda - om än inte lika bra som de bästa Cornaser jag druckit. Vad tror ni om att lagra 2003an 4-5 år? Resp att lagra 2004 Champelrose 3-4 år?

Finare Vinare sa...

90 SEK får väl anses som ett mycket rimligt pris! Vi köpte Ch Montus för strax under hundringen vid samma tid. Så Cornasen var ju relativt sett ännu billigare... Vi köpte och lagrade en låda av årgång 1998 som var mer än bra men inte fantastisk. Den nådde fram till mognad runt framåt 2005 - så vi svarar ja på frågan om Champelrose. 2003an var så generös när vi provade den, att vi nog inte skulle lagra alls. Men vi gillar vår syrah ung, om det är möjligt (ibland är ju stängt-skylten uppe).

Håll utkik efter Jaboulets Grandes Terrasses när den dyker upp, den är riktigt god. Allra godast hittills tycker vi är Alain Voges Les Vieilles Fontaines...

Anonym sa...

Man tackar o bockar för utvecklande kommentarer!