tisdag, maj 01, 2007

2003 Léon Beyer Riesling Les Ecaillers


Idag är det rekordtidig start för årets balkongodlande. Deklarationerna är printade, allt papper har tagit slut (tur att ritblock finns till hands och har rätt format). Balkongen har sin mentala förebild i Alsace, där byarna tävlar om att ha fyra blommor på sin village fleurie-skylt vid infarten.

Nollltrean av Les Ecaillers är en drick-mig-nu-riesling från knastertorrhetens och de tuffa syrornas okrönta kungar Léon och Marc Beyer. "Grand Cru Pfersigberg" kunde det stått på etiketten, men Beyer vet att det räcker med att vi vet vem som gjort vinet. Den svårt mineralosande doften ger lika delar dieselolja och citronolja - utvecklad och urläcker. Syrorna är årgångstypiskt avrundade, smaken generös och eftersmaken är härligt grapebitter. Mums till aptitretare medan leca-dammet yr och jorden fyller upp balkonglådorna.

2003 Riesling Les Ecaillers (Léon Beyer, Eguisheim, Alsace)

ps. skulle någon vänlig människa vid tillfälle kunna uppdatera data i beställningssortimentet?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Beställde också denna Reiesling på inrådan av Allt om vin (vilket jag antar att du gjort också med tanke på Cornasen du recenserar ovan). Beställde ett gäng flaskor ur BS och upptäckte när jag kom hem att kvittot sa 00 på Léon Beyer, rekommendationen gällde 01, och flaskan var från 03. Minst sagt irriterande - hur kan ett 2-3 år yngre vin från en betydligt sämre årgång kosta lika mycket? Jag gick tillbaka med den (tyvärr till Rosenlundsgatan vilket föranledde en palaver och 20 minuters argumenterande, men det är en annan historia...). Att döma av ditt inlägg hade den varit värd att spara.

Fredrik

Finare Vinare sa...

Man får ta det onda med det goda, som Lars von Trier sa. Allt om Vin sätter spotlighten på BS, vilket de ska ha allt beröm för. Viktigast är att bli påmind om att nu är det dags. Men när vi väljer är det många faktorer som samverkar, inte minst att vi gillar att följa viner genom olika årgångar. Chapoutiers Cornas har vi lagrat och druckit åtskilliga och därför är det extra kul. Beyer gör aldrig dåligt vin, inte ens en varm årgång, tvärtom blev den extra fet och tillgänglig direkt. Beställ den igen om du vill dricka nu. Chansen är stor att det blir en fin 2004;-)

Anonym sa...

Jag hajar! By the way, du som har koll på det mesta i detta ämne, kan du tipsa mig om en bra resebok över Bordeaux som innehåller detaljerade kartor över varje appellation och kanske tips om restauranger, övernattning odyl? By the other way, hur många flaskor har du i källaren? Själv har jag cirka 120 (startade för drygt två år sedan), men det mesta bör ju ligga i några åt till så det känns mest som att jag bara köper och köper men aldrig dricker. Finns det någon teori om hur många flaskor man bör ha för att få ett rimligt uttag i framtiden? Man hör ju dem som plötsligt upptäcker att de har mer moget vin än vad man hinner med att dricka.

Fredrik

Finare Vinare sa...

Vi har ofta rest med Hubrecht Duijkers guider i bagaget. Oz Clarke gör liknande med utfällbara kartor. Se till att hitta en tillräckligt ny utgåva av endera, i första hand Duijkers. Exempelvis Parkers Bordeauxbok bör annars ha nog med info för resan dit.
Vi har runt 600 flaskor på lut, men vi började lägga undan efter första långresan 1996 och visst, i början känns det som att man bara köper och köper. Men efter fem år börjar utfallet, och liknar plötsligt rena sparandet ;-) Bra viner har ju ofta ett ganska långt mognadsfönster. Sen är det bara att fylla på, med en blandning av korta och långa projekt. Det är inget monument som ska byggas...