lördag, maj 05, 2007

2005 Ogier Les Closiers Châteauneuf-du-Pape Blanc


Vi lagar en sydfranskt inspirerad torskrygg i ugn, först drösad en stund. Zucchini, paprika, potatis rostar vi också. Runt omkring fisken ringlar vi en salsa verde av basilika och på toppen en liten hög med kapris. Vinet är först bara ungt, blygt sötdruvigt, mandeltonat och smått aromatiskt. Endast själva namnet på appellationen verkar passa ihop med prisklassen, tycker vi.

Druvblandningen innehåller sorter som de flesta inte dricker till vardags: grenache blanc, bourboulenc, clairette, roussanne. Men efterhand, och till rödkittostarna, kommer vinet faktiskt mer till sin rätt. Det ungt aromatiska ger efter för...något som känns bekant. Ja, just precis! En klockren doft av inlagda päron (fördelaktigare pris på konservburk från Del Monte). Blommiga övertoner av mandelblom och jasmin ger skimmer åt den ljusa frukten. En liten eldighet bär de inlagda päronen vidare. Trots den snälla syran tror vi att det här ganska skira vinet kommer att vinna på lagras ett eller ett par år för att få mer rondör. Men vi står nog över.

ps. vi provade 2004 Saint-Cosme Blanc på Vinordic 2006. En femtilapp billigare i samma stil, med lite mer av det hela. Nu framme i årgång 2006, ej testad.

2005 Les Closiers Châteauneuf-du-Pape Blanc (Ogier Caves des Papes, Châteauneuf-du-Pape, Rhône))

Inga kommentarer: