fredag, maj 25, 2007

2004 Celliers d'Orfée Cuvée Sextant


Det här vinet kommer från 100 kooperativt odlade hektar kring byn Boutenac, mitt emellan Narbonne och Carcassonne. Druvorna är lika delar syrah och carignan, delvis jästa med maceration carbonique för att framhäva frukten. Skördeuttaget var förtroendeingivande lågt, 35-45 hl/hektar. Vinet mognade på delvis nya barriques. Doften har först brända toner med inslag av gummi, för att sen utveckla sig till kryddig syrahdominerad frukt med mineral, fatvanilj, kola, sydfranska örter och blommor. Smaken är först rätt hård, liksom bläckig, men efter en timme i karaff utvecklas vinet riktigt fint.

En fruktig, kryddig, ärlig och rättfram sydfransos med fatkaraktär och förträfflig drickbarhet som perfekt ackompanjerar spett med grillad entrecôte, merguez och grönsaker. Gott, smakrikt och inte direkt eldigt (13,5%). Tummarna upp!

2004 Cuvée Sextant Corbières (Celliers d'Orfée, Vignerons du Mont Ténarel d'Octaviana, Ornaisons, Corbières, Roussillon)

Inga kommentarer: