onsdag, maj 16, 2007

2004 Delas Hermitage Les Bessards


De är så sköna, de här fredagarna som trillar in mitt i veckan... när ens livskamrat redan fattat beslut och korkat upp ett toppvin slipper man dessutom beslutsvåndan. Drick inom tre år eller vänta tio, lyder mantrat för varje slav under den här lasten.

Firma Delas utanför Tournon har en enda kronjuvel i sitt sortiment, och här har vi den. Les Bessards är den västra delen av det spektakulära runda berget vid rhônefloden. I glaset får vi en helt suverän syrahdoft med ett litet berg av tjärpastiller, en hel påse med söt lakrits, gummi, rök från brända löv, varma kryddor, nyponros. Ja, och så associationer till bär förstås, åt björnbärshållet.

Smaken är supergod och välbalanserad, medelfyllig och läskande, med en skinande frukt som i sin klarhet har likheter med nickelpastiller. Björnbär, svartvinbär, nypon (sistnämnda fanns nog tyvärr aldrig som nickel). Verkligen öppet och tillgängligt just nu - inget snack om att vänta och se. Vore synd att lagra när fruktigheten är så underbar. Till utegrillad köttfärsbiff med grillade grönsaker.

2004 Hermitage Les Bessards (Delas Frères, Saint-Jean de Muzols, Tournon, Rhône,

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Aj, vilket lyxvin! Vill ha. Låter helt underbart, att tulla på unga toppviner är en underskattad njutning - de måste ju inte ligga i 10 år eller mer.

Finare Vinare sa...

Côte-Rôtie Brune et Blonde var också otroligt gott i början, nu är det bara konstigt. Det blir kanske något av det i slutändan ändå. Är inte vinet något monster av tuffa tanniner, så är det ju egentligen bara att korka upp - om man har en förälskelse i själva rena syrahfrukten.