söndag, maj 13, 2007

2003 Pio Cesare Langhe Nebbiolo


Den här favoriten hade vi faktiskt tappat hoppet om efter det förra nedslående mötet. Döm om vår förvåning när vi smakar en skvätt till lunchpastan av en nyligen fådd flaska. Asbestdammet är som bortblåst, inte ens ett uns finns kvar. Det vi får är en liten, först knuten doft med mandelmassa, plommon, torkad frukt och läderartat kryddiga toner. Bekant, men ändå inte. I munnen är vinet slankt och gott med en aning vasst sting i syran, och intensivt - vid god vigör. Vad ska man tro? Vi blir helt ställda... hur många olika tappningar har det egentligen gjorts av det här vinet? Vi gissar i alla fall på tre...

2003 Nebbiolo Langhe (Pio Cesare, Alba, Piemonte)

9 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hmm man kanske skulle köpa en flaska i en butik med hög omsättning, tex Regeringsgatan, bara för att kolla om det nu finns ytterligare en version av detta vin. Känns som lite rysk roulette dock. På er beskrivning associerar jag nästan till en svalare årgång än 2003, månne 2004:an in disguise? Har Pio fyllt upp med barbera den här gången för att dryga ut? The truth must be out there...

Finare Vinare sa...

Nä, nu tror vi att konspirationsteorierna far iväg;-)
Vinet är ju på många sätt bekant. Men utan de tråkiga dragen från senast. Det kan ju inte vara helt enkelt att leverera mängder av likadana flaskor om de inte tappas vid ett tillfälle. Vi tror helt enkelt att det rör sig om olika tappningar, olika fat, kanske inköpta druvor från olika håll? Spännande är det också med uppgifterna om nedklassade druvor från barbaresco och barolo. Men något gick uppenbarligen fel. 2003 borde ju inte vara på nergång än. Och risken när man testar igen är ju inte en på sex att mista livet...

Frankofilen sa...

Hehe jag lät fantasin skena iväg...men det är ju intressant om det kommit en ny laddning som är bra, det här vinet är ju underbart att ha som husets vin. Får kanske köpa en flaska och se.

Anonym sa...

Det har varit intressant att läsa era teorier (inklusive Frankofilen). Provade en nyinköpt förra helgen, inte samma klara rena frukt men långt ifrån dåligt. Mer dämpat möjligen.

Btw Frankofilen, hur svarar man på din blogg om man inte har google account?

Frankofilen sa...

Swedish - jag har ändrat inställningarna så nu går det bra.

Finare & Vinare - ursäkta för the thread hijack.

Anonym sa...

Just öppnat min sista flaska av Pios omdiskuterade 2003:a.
Har ännu inte smakat, men doften innehöll i alla inte våt papp! Skämt åsido, det luktar gott, mörk torkad frukt, något plommon, lite läder, men också mer eldigt/alkoholigt än jag minns det. Jag har, efter konspirationsteorierna här och på andra ställen, inte köpt fler än de sex jag köpte i första svängen (en läckte och var korkad). Har övergått till Eremo 2004 som husets piemontes istället. Såg däremot att Pios 2003:a numera kostar 102:- på bolaget - que pasa? Ny årgång? Är det någon hos Pio som kör en variant av det beryktade kinesiska tredje skiftet?
Mystiken tätnar...

Finare Vinare sa...

Som vanligt är systembolaget otydliga med vilken årgång man säljer i ordinarie sortimentet. Det står på hemsidan att provad årgång är 2003, men ute i butikerna finns nu 2004. Frankofilen har smakat och tycker att den är lika bra som den förra. Vad tycker du? Skriv en rad när du testat..

Yatzy sa...

Detta vin (2003an) dracks nu i helgen. Det var helt kaputt nu dock.

Finare Vinare sa...

Oj, det är nästan fem år sen nu... skönt att få ett sista ord vid gravens rand, Yatzy. Vila i frid alltså, 03 Pio Cesare Langhe Nebbiolo ;-)