lördag, maj 12, 2007

2005 Fonterutoli Chianti Classico


Vi ugnsgrillar majskyckling som kommit hit från Bjärehalvön via Lulles - pollo alla diavola! Marinerad i salvia, rödpeppar, citron, salt och olivolja. Grekisk sallad bredvid. Bolagets bästa standardchianti testar vi i ny årgång ikväll. Vi har följt den sen vi först stötte på den för fem år sen, på ett italienskt enoteca i tyska Eckernförde av alla platser. Då hade vi åtskilliga goda flaskor av Castello di Fonterutoli bakom oss, både i minnet och i källaren. Förra årgången 2004 Fonterutoli var i det här läget yngre, tuffare, mer tanninrik. Nollfemman ger en förvånansvärt snabbmognad doft med lite stall, fatvanilj, surkörsbär, torkad frukt och inslag av grillat, bränt och örter. Smaken är närmast riservaliknande, för tankarna till Spanien (prova gärna bredvid Pesquera Crianza). Här finns också rejält med tanniner, men inte av det omogna slaget. Drick nu!

2005 Fonterutoli Chianti Classico (Mazzei in Fonterutoli, Castellina in Chianti, Toscana)

Inga kommentarer: