måndag, maj 14, 2007

2005 Jean-Marc Brocard Chablis Vieilles Vignes


Årgång 2005 från Chablis dominerar nu stort, och det finns fina möjligheter till jämförelser. Kvällens vin är en gammal bekanting som brukar göra god nytta till stekt fisk utomhus någon gång varje sommar. Av någon anledning inte förra sommaren, trots att smakprovet av 04an på Vinordic var riktigt bra. Så här har vi har alltså en klar uppfattning om vad vi är ute efter.

Vi sticker näsan i glaset. Doften är generöst god, nästan smörig med gula äpplen och inslag av konserverad frukt, faktiskt mandel (lite soavelikt) och måttlig mineralitet. Den för detta vin typiska flintröken märks inte alls, ej heller den lilla lovikkavanten. Smaken är mild, god och trevlig, med fin intensiv mittsmak från mogna druvor och hygglig längd, helt utan den förväntade grapebitterheten. Syrorna är förvånande mjuka. Mer av sötmogen chardonnaydruva, men mindre av terroir. Det smakar bra, men vi är inte helt överens om utslaget. Är det oväntat ämabelt och givande? Eller är det en besvikelse där vi inte känner igen vinets stil?

ps. även förespråkaren för den ämabla linjen säger till slut: "man tröttnar nog rätt snart på det här vinet". Motståndarsidan har då precis börjat hitta fler intressanta aspekter av vinets doft.

2005 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (Jean-Marc Brocard, Préhy, Chablis, Bourgogne)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ny vinmakare! Behöver nog inte söka längre än så...

Finare Vinare sa...

Vi som trodde smaken kom från terroiren ;-)
Ok, den som undrar vart vinmakaren tog vägen kan handla hennes 2005 Chablis 1er cru Vaugiraut.
Clotilde Davenne heter geniet och flaskan har skruvkork, helt lysande....

Anonym sa...

Har hennes 2002:a hemma. Inte vågat smaka än...Hon dubbelarbetade väl på den tiden? Har för mig att det är först 2004 hon lämnade Brocard

Finare Vinare sa...

Vi har testat både 2002 och 2004, båda mycket unga och klart eleganta. Vi skriver snart om 2005an.
När planerar du dricka 2002an ?