måndag, augusti 18, 2008

2006 Brolio Chianti Classico


Vardagen är definitivt här med skolstart, höstregn och allt. Det passar alltså bra att testa nya årgången av ett vardagsvin som finns att köpa i landets alla systembutiker. 2006 har ju redan visat sig vara ett starkt år i toscana, så vinet kommer med vissa förväntningar. Matsällskapet blir ugnskyckling som bräserat i gårdagens vitvinsmättade kalvsteksavkok, vitlöksklyftor, chalottenlök, oliver (cerignola och kalamata), olivolja och citronskivor.

2006 Brolio Chianti Classico är mörkt rubinrött med blå reflexer. Vi får en fortfarande blyg, varm och tilltalande doft med ny ek och kryddighet av nejlika, ingefära, salvia och lagerblad. Fler runda fattoner av mörk choklad och lakrits kommer till. Frukten känns för tillfället lite undanskuffad i doften, men handlar om varma, sura moreller, mörka plommon och björnbär.

Munkänslan är rund, fruktig och mjuk, de korintiga tanninerna är både unga och präglade av ek, och syrorna känns lite tillknycklade. Vinet tycks fixat för att leverera något slags tidig drickbarhet. Vi hade nog hoppats att det skulle vara lite tuffare i sin attityd. Kanske är det citronen i maten som spökar, men vinet klarar inte aptitlig dricktemperatur utan att faktiskt kännas bläckigt! Ehh, har man smugit ner en försvarlig dos merlot i blandningen? Nej, det ska vara 100% sangiovese. Vi faller inte för det här - utan faller hellre tillbaka på säkra 2006 Fonterutoli. Så synd!

Fråga 1: Är det någon som har smakat? Fråga 2: Kommer vinet bli bättre med tiden? Fråga 3: Vilket vin skulle gjort jobbet till den syrliga citronkycklingen?

2006 Brolio Chianti Classico (Barone Ricasoli, Gaiole in Chianti, Toscana)

30 kommentarer:

Vinös sa...

Som vanligt är ni först med att testa nya viner och årgångar!

Vi har inte provat -06:an men tycker att era noteringar stämmer väldigt bra med vårt minne av -05:an? Brolio är ju rätt mullig i stilen och i vårt tycke ganska mycket sämre än Fonterutoli (som iofs är 50% dyrare också).

Om ni vill dricka rött till citronkycklingen kanske en oekad barbera kan funka? Eftersom de har låg strävhet kan man ju också utan problem kyla dem lite extra. Vad tror ni om det?

MMM sa...

Vi blev bjudna på detta vinet för ett tag sen. Två flaskor var rent vämjeliga - en var helt perfekt.

Det var inte korkskada - utan något annat som hade kontaminerat vinet. Det var helt enkelt dött och smakade kokt BiB.

Vad tror ni om en lite lätt ekad Chardonnay till kycklingen?

Finare Vinare sa...

Tack för dina förslag, Vinös - vi tänkte också på syrlig barbera - eller Le Tense Sassella. Den kan man kyla ner lite utan minsta bläck. Återstår för oss att prova nya årgången...

Mmm - kokt BiB låter verkligen inte gott. Och vi kan förstå vad du menar. Hmm, måttligt ekad chardonnay - citron möter kanske citron - vilket vin då till exempel? Står det upp till de intensiva smakerna?

Anonym sa...

Ung Valpolicella brukar vi dricka till liknande recept, svårt med rött vin och citron överlag

Anonym sa...

Som tvättäkta fiskrensare, sillstrypare och någon som verkligen kan uttala Gôôôtttteborrrrrg på ett korrekt sätt har jag naturligtvis ett kaxigt alternativ till kycklingen.
Vi brukar köra motsvarande blandning och byter ibland ut kycklingen mot en redig kolja (hel naturligtvis). Vi konstlar inte till vinvalet, utan sippar med glädje i oss det vi blev bjudna på i Marche där vi först kom i kontakt med motsvarande maträtt.

Just det...En schysst oekad Verdicchio bjuder bra motstånd. Syran möter citronen. Den italienska bitterheten klarar av oliver och olja. Andra bra vita alternativ jag kan tänka mig är Vermentino, Alvarinho och Grüner Veltiner. Eller varför inte testa en Fino eller Manzanilla...Oliverna igen...

Finare Vinare sa...

Tack, Biffen - både valpolicella och beaujolais klarar ibland av att smaka bläck trots avsaknad av tanniner - en prestation i sig ;-) Vilket vitt hade du tagit?

Vintresserad sa...

Provade Brolio 2006 från halvflaska i början av sommaren och er beskrivning stämmer rätt väl med minnet, möjligen är mitt minne ngt mer positivt, vilket skulle antyda att ett år på rygg skulle göra nytta. Men jag tror inte att det är ett kanonvin i vardnande. Jag lägger hellre 100 SEK på en Guigal CdR. Den kanske skulle funka till kycklingen, bara inte citronen är alltför dominant? Då behövs väl ett relativt fylligt vitt med hög syra, kanske en Brocard Domaine St Claire VV? Fast oliverna kanske kräver ngt rött... svårt.

Claes sa...

Har inte testat 06an. Förra årets försök av 05an avlöpte inte på ett, för vinets fortsatta ihandlande, positivt sätt kan man säga.

Vi drack en Cusumano Cubìa Insola 2006 häromdagen. Ett potent vin från Sicilien med en ovanlig bärnstensfärg för ett så ungt vin.
Rejält med ek och en tilltalande jordighet. Tänk er en helt torr Moulin Touchais med mandel, mineral och honung.

Skulle definitivt kunna tro på det som ackompanjemang till kycklingen.

Finare Vinare sa...

"Om du letar efter rrôôkka, nar du arrr i Jôôtteborrrg..." Tack Vinosapien, det var ju en hel binge möjligheter att prova. Nästa gång så...

Björn sa...

Jag har inte druckit Condrieu på en herrans massa år, men det ganska vaga minnet jag har av den senaste flaskan gör att jag blir sugen på en fågelrätt i stil med er. Kan det var något tror ni?

MMM sa...

Min bästa Chardonnayupplevelse i år har varit Neudorf Chardonnay Nelson 2005 - nu tydligen bytt till årgång 2006. Men jag är högst osäker om det skulle funka med resten av kryddningen. Det är nog kraftfullt nog att stå emot dock.

Har kommit på att jag nog trots allt är en "sucker" för ekad Chardonnay - hur ute det än är för tillfället.

Anonym sa...

Farnese fixar det mesta, antagligen även detta? Annars - en varm dag om dessa fortfarande finns? - kanske Ricasolis rosé kan ge producenten revansch?

Frankofilen sa...

Trist när gamla trotjänare man brukar gilla inte levererar. Visst kan man kanske skylla på matmatchningen om man vill, men ni smakade väl innan och utan kycklingen också gissar jag? Det verkar vara fler än jag som blev besvikna på nollfemman, och det här låter ju inte så kul heller. Och både nolltrean och nollfyran som var så bra! Har Ricasoli månne ökat produktionen rejält av det här vinet? Eller börjat mickla i källaren? Nästan så man är frestad att spela ut konspirationskortet med tanke på MMM-vins upplevelse av rejäl flaskvariation...

Finare Vinare sa...

Mjukt, mmmulligt, mesigt, marknadsanpassat - eftersom det mesta av batchen ändå skulle till bolaget valde man förstås att justera syrorna till boxtränade svenska gommar. Varför inte tappa upp eländet på BiB med en gång? Då skulle man ju komma ner i pris! Inne på andra litern märker man ändå ingen skillnad. En nypa extra svavel sätter piff. Man får trösta sig med att förpackningen är bra för miljön....

Sällan blir man väl så sur som när ett vin inte levererar som förväntat. Det började ju så bra med 2003! Och visst smakade vi både innan och efter citronkycklingen...

Anonym sa...

1) Har provat den för några månader sedan men inte skrivit om den, jag upplevde också att syran var något låg.
2) Jag tror dock att den blir bättre med tid, när alla delar faller på plats, det kommer inte att bli ett stort vin, men bättre! Jag tror vinet hittar formen om två-tre år.
3) En bottilagrad syradriven Chianti t ex Castello di Querceto 2004!

Vinös sa...

Till msvin: Castello di Querceto Chianti Classico har vi druckit en del och den är väl barriquelagrad?

Anonym sa...

1) Nej, inte känt någon riktig lust efter den menlösa 05:an. Då drack jag ändå 01:an på plats i Toscana 2004 ...
2) Pass.
3) Jag tror som Vinospaien - en oekad verdicchio, alternativt en klassisk spansk albariño som inte utsatts för malolaktisk jäsning. Det är trots allt italienarna och spanjorerna som gillar kyckling och citron. Ytterligare alternativ är förstås ung riesling eller möjligen en chenin blanc från Loire.
Ek går enligt min uppfattning sådär med citron. Jag älskar citron/vitlök/olivolje-dressing, men gör den alltmer sällan pga att jag inte hittat något rött vin som verkligen passar. Har provat med ett flertal chianti, bl a äldre årgångar av Fonterutoli och Ricasoli.

Anonym sa...

vinös: enligt hemsidan är den lagrad på stora ekliggare (casks) till skillnad från deras riserva som är lagrad på små fat(barriques).

Finare Vinare sa...

Om vi ska envisas med rött och chianti tror vi starkt på att de här fyndvinerna i traditionell stil hade funkat: (garanterat noll procent rostade fat)


2006 Luiano Chianti Classico.

2006 Majnoni-Guiccardini Chianti.

Vinös sa...

Vad tror ni om en lättare Dolcetto? Saftig, oekad, sval och god :) Utbudet på bolaget är ju bedrövligt men kanske kan Fontanafreddas enkla Torremora Dolcetto 2006 vara nåt?

Msvin, Det var absolut inte min mening att försöka besserwissra! Jag kollade inte deras hemsida utan gick bara på mina smakminnen. Fast med det sagt så är väl -04an som du nämnde en riserva ;-)

Anonym sa...

Hmm, lite OT men på fredag blir det Köpenhamn för en dags semester! Förutom det obligatoriska besöket på Illums Bolighus tänkte jag nog kolla lite vinbutiker. Det har säkert varit uppe tidigare, men vilka butiker är bra? Vad köper man? Vad finns där men inte här...?

/Ulf

Finare Vinare sa...

Hej Ulf! Vi har skrivit en del om detta ämne här:

http://vinare.blogspot.com/2008/07/indiana-jones-i-kpenhamn.html
http://vinare.blogspot.com/2007/06/vinsafari-i-kpenhamn.html
http://vinare.blogspot.com/2007/07/mera-vin-i-kpenhamn.html


Barolobrevet har haft en hel serie om danska vinhandlare:

http://www.gwestling.com/barolobrev07.html
http://www.gwestling.com/barolobrev08.html
http://www.gwestling.com/barolobrev09.html
http://www.gwestling.com/barolobrev10.html
http://www.gwestling.com/barolobrev11.html
http://www.gwestling.com/barolobrev12.html

Det finns säkert en och annan läsare som har fler tips att komma med...

Anonym sa...

Norma Vinimport (http://www.normavin.dk)
är klart värt ett besök.
Kanonbra på Rhône (både norra och södra).

Anonym sa...

Supertack, F&V och Vinosapien! :-)

Jag är totalt värdelös på att kombinera mat och vin men spontant och officiellt vill jag nog göra ett slag för Chenin blancförslaget... Kombinera friskheten i citronen med svartvinbärsbladen och krusbären i vinet.

Men om ingen såg mig hade jag nog druckit en halvtorr riesling till - eftersom det är så gott ;-)

Anonym sa...

Vinös: jag upplevde det inte som ni skrev mig på näsan. Jag blev osäker så jag var tvungen att kolla deras hemsida. Men den 04 jag druckit var inte deras riserva, det var deras baschianti. Och inte någon rostad ek i doft eller smak.

Anonym sa...

Nu slutar jag och spekulera, jag åker till SB och köper på mig några chianti 06 för utvärdering. Ta en titt på min blogg under eftermiddagen för fullständig rapport!

Finare Vinare sa...

That's the spirit, MSVin! Till botten med saken. Vilka chianti 06 är det som ska få den äran? Ska vi tolka det som att du sätter igång med provning och utvärdering så att säga nu med det samma?

Anonym sa...

Ja, utvärderingen är klar till att börja med. Nu ska de provas efter längre luftning och till mat.

Anonym sa...

Surt! (Eller kanske inte surt nog, snarare...) Beprövade go-to wines ska bara leverera, det ligger så att säga i sakens natur.

Jättekul kyckling, men visst, lite svårkombinerad. Jag hade nog fallit tillbaka på dolcetto som Vinös var inne på. Lagom lätt för fågel, syra mot citronerna, och lite rustika kanter och bitterhet som plockar upp oliverna. Eller också blir det forntalkrock...

Anonym sa...

Ser att Suckling ger Brolio 2006 90p och en note som inte är direkt konsekvent med er. Det är det vanliga från Suckling: "Full-bodied, silky texture och massor av frukt. Lång och rik, nästan dekadent".
Det gör ju att man blir en aning misstänksam mot en del annan Chianti 2006 Suckling rekommenderar.
Han ger för övrigt även Fonterutoli 2006 90 p och omdömet "solid as always". Även sådana som Antinoris Peppoli och Felsinas Berardenga (05 i BS fortfarande) får 90p.
Egen kompass, va? Jag får nog pröva den här Brolion själv för att se hur man ska hantera en del annat Suckling tipsar om.