onsdag, augusti 06, 2008

2005 Prieuré de Saint-Jean de Bébian Rouge


Chantal Lecouty och Jean-Claude Le Brun har ett förflutet som redaktörer på La Revue du Vin de France och driver sedan 1994 gården Prieuré de Saint-Jean de Bébian, strax öster om Pezenas. Man har rönt framgång och beröm för sina viner, från stockar av ädlaste stamtavla - läs mer i vår presentation av Languedocboken. Vi fick ett gott smakprov då, och prövar nu med att sträcka ut över en hel flaska. Kvällens vin har fått 92-93 poäng av Livets Goda och Wine Spectator. Druvblandningen är grenache, syrah och mourvèdre. 14,5% alkohol.

2005 Prieuré de Saint-Jean de Bébian Côteaux de Languedoc har ett respektingivande, tätt, klart och glansigt utseende. Doften är lovande och god: syrah dominerar med matlagningsaromer av köttsafter, nygarvat läder, mineraler, rå frukt, körsbärskärnor, inlagda körsbär, cocktailkörsbär, något stickiga balsamtoner, kaffe och fatvanilj. Ett inslag av mourvèdrisk bondgård fanns vid karafferingen men har vädrats ut tills det är dags att dricka.

Smaken är ung, smal, kraftfull och ännu lite ofärdigt bläckig. Attacken framme i munnen är mjuk, men när mittsmaken tar vid är den nästan vass och stickande, och vi upplever avslutningen bak i gommen som kärvt tanninrik och kärnigt malörtsbitter. Vinet är förstås ambitiöst genomfört, men också oförlöst och kräver sin mat. Tyvärr känns de ingående beståndsdelarna obalanserade för tillfället - ikväll är detta verkligen inget charmtroll. Troligen kommer saker och ting att trilla på plats med tiden, men just nu ger vinet inte mersmak. Den som väljer att köpa gör klokast i att glömma i fem år. Då kan det ha hänt en hel del...

2005 Prieuré de Saint-Jean de Bébian Côteaux de Languedoc (Chantal Lecouty et Jean-Claude Le Brun, Pezenas)

Inga kommentarer: