lördag, augusti 09, 2008

1997 Fontalloro


VLMF, Broder? Ja, vem vet, men Barbro Lindgren är helt genial när det gäller barnböcker. Vi travesterar lite respektlöst och undrar - Vad Lagrar Man För? Svaret på frågan finns kanske i denna flaska. Minnena av alla faser från det unga monstret till kvällens finstämda version är rentav hisnande...

1997 Fontalloro har en varmröd, tungt viskös och mogen uppsyn. Flaskan har fasta klumpar av fällning. Vi får en mycket järnhaltig, stenmineralisk doft med stall och supertoscanska mycket mogna, utvecklade surkörsbär åt plommonhållet. Doften öppnar upp med örter, rosor, violer, viltkött, muskotnöt, fikon och bränt socker.

Smaken bjuder på mycket goda, mjukt avrundade syror och helt uppmjukade tanniner. Munkänslan är både viskös och läskande, helt enkelt fantastiskt bra. Frukten skiner fortfarande med hallon och körsbär i mogna, rika versioner, allt ljusare ju mer tiden fått göra sitt. Balansen är suverän när vinet sippas för sig själv eller med mogen brie. Helheten är numera bordeauxlik med en mjuk och ädel slottskaraktär som påminner om ypperligaste pessac-leognan, fast med toscanska övertoner.

Det har verkligen hänt grejer med detta en gång så tuffa och bråkiga vin! Nu är det lent som en smekning. Brieosten får till och med syrorna att verka låga, men inte för låga. Vinet känns helt och hållet välgörande och harmoniskt, det har uppnått full mognad och bör hålla åtskilliga år till. Inköpspriset framstår nu som nästan löjligt lågt och ska man sätta poäng bör de hamna uppåt 95. En av årets stora upplevelser. Detta är varför man gör sig omaket att lagra vin!

1997 Fontalloro Toscana IGT (Fattoria di Felsina, Castelnuovo Berardenga, Toscana)

13 kommentarer:

MMM sa...

Intressant! Mina vägar korsades med detta vin för ett tag sen i en blindprovning - ingen runt bordet hade en tanke på att detta inte var en Bordeaux (inte jag heller).

2004:an finns fortfarande till salu på SB - men fick en del stryk i bedömningarna. Kommentarerna var väl ungefär som ni skriver - lite bråkigt och ogint. Kanske man ändå borde köpa på sej för en vinkväll bortåt 2014-2015...

Finare Vinare sa...

Stryk och stryk - Galloni delar ut hela 94 poäng redan nu. Det är nog bara att vänta i sju år för att få en liknande upplevelse som av 97an. Jodå, vi har förstås handlat. Priset är i princip oförändrat sedan 2001 - "Far too low" gnäller en annan producent!

Parker tyckte 2000 att 97an var den bästa Fontalloro dittills. Förra året uppgraderade Suckling betyget på 97an från 93 till 95 i en retrospektiv blindprovning av 97orna. (med särskild notering om framtidspotentialen) Vi kan bara instämma, vinet har aldrig varit så bra som nu...

Vinös sa...

Härlig läsning! Vi hade planer på att besöka dem i somras men fick inte till något besök. Nu får det bli att handla på bolaget istället.

Till mmm: Var har du sett "stryk i bedömningarna"? Fontalloro prenumererar ju exempelvis på tre bicchieri!

MMM sa...

Hmmm... Jag undrar om inte jag har gjort någon förväxling - för jag kan inte hitta något "stryk" när jag letar. Mitt åt. Här skall shoppas!

Anonym sa...

(A:) Det fanns en diskussion under sommaren på vinklubben.se där Fontalloro inte direkt rosades. Tvärt om...

Finare Vinare sa...

Tack Anonym - men länka gärna till diskussionen så slipper vi gräva i kökkenmöddingen på Vinklubben! Fast vi går gärna till botten med saken ändå. Här kommer några svenska tyckare: Fyll gärna på med fler!

Munskänken - Peter Axelsson, Ulf Jansson och Johan Tarmet - avger omdömet:
Återhållen doft med körsbär, ek, läder och örter.
Medelfyllig, något utvecklad och rätt stram smak
med nyanserade toner, fin längd och lite torr
strävhet i avslutningen. Lagras 4-8 år för att
öppna upp sig. 16= TYPVIN

BK Wine - Jack Jakobsson:
Doft knuten, god, elegant, fruktdriven med lite vanilj, aning läder och lite russin. Smak tät, ung och lite knuten, oförlösta tanniner, bärig med bra frukt, potential, lagras. Betyg 16,5p =

Allt om Vin - Bengt-Göran Kronstam skriver:
God, utvecklad doft med fat, körsbär och kryddnejlika. Mycket stram smak med vrånga drag som rättas till med lagring **** Rekommenderas

Dagens Industri - Anders Röttorp: Betyg 17 / Prisvärde 2,8 (hur nu ett sjuttonpoängsvin för 299 kr kan få den siffran - vi fattar nada!).

Anonym sa...

(A:) Hej igen. Kollade vinklubben och det var inte 04 i sig som diskuterades utan en tråd som delvis kom att handla om Fontalloro mer i allmänhet.

Tråden är från 080601 och heter "Finare Vinare" och från början tillägnad er själva...

Vet inte om ni såg den när den skrevs. Gjorde själv några inlägg i den (i all välmening).

Finare Vinare sa...

Vi har förståelse för känslan av ankdamm... och med tiden börjar nog den intresserade att leta vin på en del andra sätt än genom SB eller svenska kritikers rekommendationer.

Men Fontalloro som lagringsvin bör väl främst bedömas av dem som uppskattar själva idén med mogen sangiovese från toscana? Har man gått vidare till andra preferenser eller aldrig riktigt fattat poängen är väl ens åsikt mindre intressant? Vimsigt resonemang om Fontalloro, dessutom...

95an gillade vi förresten, även om den var mer mjuk och elegant tidigare. Och San Martino och Flaccianello, för att ta några andra med 100% sangiovese och 100% ny ek. Vi gillar den här typen av vin helt enkelt.

Det är väl ingen läsare som är särskilt nyfiken på vad vi tycker om Mollydooker? Ja, det skulle möjligen vara vi själva då ;-)

Och 2005 Marquise de la Tourette är alltså ett av årets bättre viner i vår smak. Nu, om man har tur och gillar ung tuff syrah, eller om tio år när det är moget. Dessutom får man sex flaskor för priset av en Grange, vilket inte heller skadar...

Calle sa...

Ni kan väl inte komma här och påstå saker som inte överenstämmer till 100% med Robert M Parker? Vilka tror ni att ni är egentligen?

Säger Parker att Marquisen är tuff och sträv så sällar man sig till hans åsikt, vågar man sig på att tycka annorlunda så får man vara beredd på att Parkerpolisen knackar på dörren. Eller startar en tråd på något forum. Begrips!? ;-)

Finare Vinare sa...

Jo, vi har förstått att man ska se upp med Parkers pojkar ;-) Det är lite som en religiös rörelse - Du skall inga andra gudar hava jämte mig... Men det är klart, nåt måste man ju tro på, så varför inte Uncle Bob? Vi har bara lite svårt ibland att synka våra smaklökar med hans - fast vi jobbar på det! Men det värsta problemet är att Parker är som Kung Midas - allt han rör vid blir till guld. Plötsligt blev det hyllade vinet för dyrt! Så det kan löna sig att ha avvikande smak emellanåt...

konjären sa...

Det är billigare att gilla Broadbent...!

Frankofilen sa...

Är det? Jag trodde man var tvungen att ruinera sig på Första Cruer från 1800-talet och Madeira från 1700-talet då... ;-)

Finare Vinare sa...

Precis, alltså är Fontalloro ett perfekt lagringsvin för dig som inte är brittisk lord med iskallt slott i Skottland, ovärderliga 1800-talsbuteljer och nekrofila böjelser! With greetings from sunny chiantishire...