lördag, augusti 16, 2008

2005 C.H. Berres Erdener Treppchen Kabinett Trocken


Minns ni ett av förra vårens mogna rieslingfynd: 1994 Dr. Pauly-Bergweiler Erdener Herrenberg? Korken var märkt Weingut C.H. Berres, Ürzig. Detta är en gård som startades redan 1510 och har varit i familjens ägo sedan dess. Korken skvallrade om försäljningen av ett typiskt "änkeparti" där gården behövt kapital efter den äldre generationens frånfälle. Historien slutade dock lyckligt, eftersom sonen Markus tog över. 24 år gammal - fullproppad med kunskaper från utbildningen i Geisenheim och praktiken på Nya Zeeland - presenterade han sina förstlingar i och med årgång 2004. Han rankas redan som en av de mest lovande odlarna i Mosel. Inte helt oväntat är det Bristly Wines som representerar den unga talangen i Sverige. Läs mer i Bristlys presentation.

2005 Erdener Treppchen Riesling Kabinett Trocken är ett modernt moselvin. Alkoholhalten är 11%, högre än vanligt, vinet är i princip fullständigt utjäst och liknar på så sätt moderna österrikare. Vinet har dessutom skruvkapsyl, liksom alla Markus Berres viner. Färgen är mycket ljust gröngul med en del kolsyrepartiklar. Doften är påtagligt jästig. Vi hittar toner av marsipan, nässlor, en gnutta piggelin och skifferoljiga mineraltoner. Bristly skriver citrongräs, det är en bra notering. Smaken är ung, jästig, modernt balanserad och nästan torr. S kommenterar att syrorna känns lite stukade, och de är faktiskt avrundade snarare än laserskarpa. En tydlig känsla av bikarbonat fräser långt bak på tungan. Eftersmaken är rätt lång med betoning på terroirbeska och grapefrukt.

Vinet är intressant, klart karaktärsfullt och av hög hantverksmässig kvalitet - tilltalande att dricka nu. Jämför vi med andra nyligen druckna kabinettrieslingar från området är väl 2002 Zilliken Saarburger Rausch Kabinett mer mitt i prick för oss, med sin fräsande limehöga syra. Men variationen är ju själva nöjet och det ska bli spännande att se vad som händer med några år på skruvkapsylen. Vinet finns att köpa via privatimport (även enstaka flaskor, utan påslag, bravo!) och kostar knappt 120 kr. För den som kör genom Moseldalen har gården mycket bra priser på plats.

2005 Erdener Treppchen Riesling Kabinett Trocken (Weingut C.H. Berres, Ürzig, Mosel)

3 kommentarer:

Paolo Rossi sa...

Min gode vän Jesper har Berres i sin agentur i Danmark. Han har sin vinförsäljning som en hobby så antingen får man åka hem till honom och köpa vinet eller så levererar han genom en bokhandel(!) i centrala Köpenhamn. Priserna är riktigt bra och gillar ni Berres stil så kolla in Jespers hemsida; om ni inte orkar ta er hela vägen till Mosel...

http://www.knulp-wein.dk/

Min personliga favorit är Goldwingert, kanonvin!

Finare Vinare sa...

Vi har lagt ner en flaska Goldwingert för att låta den mogna lite. Spätlese Feinherb är beteckningen - hur mycket restsocker har den egentligen? Och är den inte i yngsta laget ännu?

Paolo Rossi sa...

På tok för ung men förförisk! Kedjor och lås på flaskan rekommenderas ;-)

Feinherben har en mer moderat restsockerhalt men visst är den fortfarande inte integrerad med vinet. 2005:an var supersnygg senast jag drack den, för ca 6 månader sedan. Då hade den många år kvar men så är det ju en fråga om preferenser också; jag dricker gärna en feinherb vid 2-3 års ålder.

Berätta gärna när ni korkar upp!