måndag, augusti 04, 2008

2005 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée


Efter vår vistelse i Languedoc längtar vi efter mer - de sydfranska aromerna är lockande, rent av beroendeframkallande. Årgång 2004 av detta vin var riktigt trevligt, och vår erfarenhet är att nollfemmorna från området är ännu bättre. Pic Saint Loup har höjd över havet, svala lägen och finfin terroir. Inga tunga, svårdruckna viner alltså!

2005 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée har en klar mörkröd färg med blåtoner. Doften är seriös och fint kryddig med örtighet av salvia, där syrahfrukten kommer igenom med söta skogsbär. Att vinet legat femton månader på mestadels nya små ekfat märks förutom kryddigheten mest i form av ett trevligt inslag av lim och mandelmassa. Mourvèdre får ett härligt uttryck i plommon/björnbärsfrukt med goda bondgårdstoner. Lakrits åt salmiakhållet får oss att tänka på carignan, men den druvan ingår inte ens i detta vin. Blandningen är 55% mourvèdre, 35% syrah och 10% grenache.

Smaken är mycket givande, relativt ungfruktig förstås, och den utvecklas fint i glas och karaff. Saftig frukt, god syra, mild krydda, läskande mineraler, behagliga tanniner och ett bra grepp i mittsmaken. Föredömligt balanserad alkohol (13,5%), helt infattad ek och en lakritstonad, mycket god eftersmak. Summa summarum ett välgjort, balanserat, strukturerat och smakrikt vin med framtiden för sig, men som inte är fel att dricka nu. Vi gillar stilen - detta är riktigt gott! Och det finns att köpa nu, till resonabelt pris - tack vare Swedish Wine Cellar...

ps. Kan någon säga var kameran har tagit vägen? Filsökning verkar inte funka. Vi lånar en bild från gårdens fina hemsida.

2005 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée (Jean Orliac, Domaine l'Hortus, Valflaunès, Pic Saint Loup, Languedoc)

5 kommentarer:

Vård & Vin sa...

Blev så inspirerad att jag åkte direkt till bolaget och högg mig några jag med :)

När tror ni att den toppar? Har en flaska från 2003 som jag fått av min syster och undrar lite när man har störst chans att träffa rätt...

Finare Vinare sa...

Toppen, hoppas det faller dig i smaken!
Nollfemman borde ha bättre framtidsutsikter än nolltrean. Den heta årgången gör att många viner mognar snabbare och kan tänkas toppa inom de närmaste två-tre åren. Nollfemman lär nog hänga med till tioårsdagen eller mer...

Det trevliga med detta vin är att det också går fint att dricka nu om man så vill, eftersom det öppnade upp fint. Sen får man pröva sig fram och se vilken fas man uppskattar mest.

Det är dessutom ett vin som fått USA-poäng upp till 92-93 i föregående årgångar. Och i Frankrike säljer man redan årgång 2006....

Henrik sa...

Jag älskade det här vinet sommaren/hösten 2008 och drack två eller om det var tre flaskor.
Häromdan gick flaska nummer tre. Jag blev sugen på mourvedre efter Valiniere-provningen ...
Undrar om jag inte ska vänta ytterligare ett par, tre år på nästa flaska. Det var fortfarande riktigt gott, men inte samma fullträff som för ett år sedan. Kändes som att mitten hade blivit aningen gles, frukten hade inte samma tryck och det hade inte kommit tillräckligt med mognadstoner istället.
Kan det var syrah-delen som ligger och sover räv?
Hursom, syror och tanniner mer än antyder att ytterligare lagring knappast kan leda fel - och så får de gärna ta in 07:an ...

Finare Vinare sa...

Det är nog så som du säger, vinet har definitivt potential att mogna.

GV blev eld och lågor och delade ut 93p. Du måste se när han går loss.

Man skulle ha fler. Och det finns! Se här:

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=98154&Butik=0&SokStrangar=

Anonym sa...

Vi testade 2004:an i lördags till en renentrecôte; borde dragit korken tidigare blev resultatet. Trevlig doft och finstämd i munnen, men tyvärr lite väl klen i smaken dels på egen hand och ffa till köttet. Blev inte bättre av en tupplur över natten i kylskåpet heller.

/The Wall