onsdag, augusti 27, 2008

2004 Barbera d'Alba Gallina


2004 Barbera Gallina pockar på en halvtidsrapport efter gårdagens smakprov på Ca' di Pian. Men där det sistnämnda vinet gått från bråkigt till harmoniskt är det tvärtom med Gallina, som hade sina unga anletsdrag i perfekt ordning när det presenterades för marknaden. Tecknen är tydliga - tonåren är här, med finnar och allt...

2004 Barbera d'Alba Gallina är mörkt och extraktrikt - till och med tårarna är färgade i blårött. Vi noterar direkt att vinet inte är helt klart, snarare en smula grumligt, en fin fällning svävar omkring i glaset. Men det är inget mot vad som finns i karaffen - detta vin håller precis på att kasta fällning, big time. I glasen återstår också skrattretande många saker som inte är i flytande form.

Doften ger först ifrån sig tobak och en aning stall. Knutet, var ordet. Tre timmar senare finns en tydlig doft av Karlssons Klister som skymmer sikten, men frukten är varm och mörk i gränslandet mellan körsbär, hallon och björnbär. Gott, men en lite hudkrämig hinna ligger utanpå frukten och stänger till. S noterar skomakeri, skosulor och skoputs. Svarta laget från rhônedalen lurar runt hörnet.

Vinet är omedelbart mjukt, rikt och relativt eldigt i munnen. Söta björnbär, en del russin och löften om mörka hallon som man vill ha mer av - de vill fram men kommer ganska motvilligt med tid i luften. Paradoxalt nog finns också något rått och tufft kvar. Ungdomens syror är på väg ned och eftersmaken är angenämt alkosöt och hyggligt lång. 14,5% - kanske till och med 15? Temperaturkänsligt vin!

Det omedelbara intrycket är att vinet inte känns helt balanserat för tillfället. Mellanfas eller utförsbacke? Vi har tidigare funderat över om det är dags att dricka upp, men mycket tyder nu på att det snarare är dags att vänta. S avger domen: vinet är ofärdigt och befinner sig i tonårsfas. Det vill helst vara i fred eller ligga och somna om. "A youngster I tell you!".

ps. Manchego är liksom tidigare ett väldigt smickrande tilltugg till detta vin. Supergott! Kvällens bit har krispiga kristaller, hasselnötiga inslag och tydliga tryffeltoner. Mums!

2004 Barbera d'Alba Gallina (La Spinetta Rivetti, Grinzane Cavour, Piemonte)

Inga kommentarer: