måndag, augusti 25, 2008

2002 Bründlmayer Zöbinger Heiligenstein


Säsongen regeras just nu av funghi porcini även kända som Kalle Johansson. Dagens färska svampar stektes i tunna skivor och serverades med stekta (odlade) torskfileer, vända i mjöl.

2002 Zöbinger Heiligenstein är bra nära definitionen av den perfekta matrieslingen. Färgen är medelintensivt gyllengul. Doften bjuder på honung, mogen persika med inslag av tropisk frukt, grapefrukt, Holgers klementiner och Anders dieseldrivna grävlingar som försynt krafsar på dörren. Frukten är gyllene, utan grönt aromatiska drag, däremot med vackra övertoner av jasmin och liljekonvalj. Mineralerna är helt exemplariska.

Smaken är perfekt balanserad med intensiv, mogen frukt och suveräna syror. Vinet spritter fortfarande av ungdom med inslag av söta gråpäron och en aning koldioxid. Smaken stannar länge i munnen och bär ut i en givande, precis lagom grapebitter avslutning. Vi har inga invändningar alls - det är ren och skär njutning i glaset. Vinet befinner sig i en otroligt trevlig drickfas just nu.

2002 Zöbinger Heiligenstein (Weingut Bründlmayer, Langenlois, Kamptal)

2 kommentarer:

Henrik sa...

Alltså, jag hade mycket gärna uppfunnit "dieselgrävlingar", men jag minns det som att "dieselgrävlingarna" är F&V:s eget patent. Eller ja, ni kallade dem för "dieseldrivna grävlingar" vill jag minnas.
Dessa dieselgrävlingar skulle gärna få jaga sig in i gom och hals, men jag får hitta andra fyndigheter från annat år. Kan bli knepigt, 2002 verkar ha varit lika bra i Österrike som i Alsace.

Finare Vinare sa...

Nej, det var förstås Anders, vem annars! Metaforernas mästare, på Nettare e Gioia: "mineraliteten går som en retad grävling direkt på tungroten och biter tills det krasar".... vi spånade vidare med dieselgrävlingar och nu plaskar de som sagt omkring i vårt glas igen...

Oj, vad vi skulle vilja dricka detta vin i framtiden. Men endast en gång till lär det bli...