torsdag, augusti 07, 2008

1999 Château Batailley


Det är fjärde gången på två år som vi möter detta vin. Nu slipper det att matchas mot något annat vin eller vistas i utomhusmiljö på balkongen. En egen chans att visa sig utan jämförelser. Det enda sällskapet förutom oss själva blir pyramidknäcke och en bit brie från Södercheesen med ett utbuktande, moget utseende.

1999 Château Batailley har en mörkare varmröd uppenbarelse med nyanser av tegel i kanten. Den utåtriktade doften ger ikväll sitt bästa hittills. Här finns stjälkiga toner - men de är mer präglade av kanelstång än av gräs och grön paprika. Mandelmassa märks också tidigt. Frukten visar sig som fina svarta vinbär och korinter. Mognaden kommer i form av subtila nyanser av fräst tomatpuré, brie/ammoniak, kaffe, smörkola och bränt socker. Järnmineraler och stall rundar av det hela. En god doft!

Smaken är likaså på topp ikväll. Vi får mycket behagliga svala svarta och röda vinbär i mognande versioner, med kanelstång och uppmjukade, lite gröna tanniner som absolut inte är obehagliga. I munnen är vinet är verkligen drickvänligt och läskande med en väl avvägd bitterhet. Brieosten hjälper till att locka fram det bästa. Utan att ens lämna in ansökan om högre poängutmärkelser är det här ett vin som illustrerar själva poängen med en medelfyllig, mogen pauillac där alkoholstyrkan traditionellt är låg. Det är också ett vin som visat fram lite olika drag varje gång vi provat, vilket kan säga en del om komplexiteten. Borde hänga med ett bra tag till även om det inte utvecklas mer. Läs hela historien om Batailley här.

1999 Château Batailley Pauillac 5ème Cru Classé (Heritiers Casteja, Pauillac, Bordeaux)

1 kommentar:

konjären sa...

Roligt - två flaskor av just detta vin kom med i min låda blandat franskt från Bornholms bästa vinhandel...! Medelfyllig, mogen Pauillac är precis vad jag förväntar mig av dem.