fredag, augusti 22, 2008

2002 Château Fuissé Vieilles Vignes


Gillar man traditionell vit bourgogne med mognadstoner är det läge att kolla in kvällens vin från Château Fuissé. Vi har tidigare gillat ett par årgångar, inte minst förra årets 2001 Château Fuissé Vieilles Vignes. Här handlar det om chardonnaystockar som är mellan 30-60 år gamla, med låga skördeuttag, från ett av de varmaste makroklimaten i bourgogne. Vinifikationen sker i ekfat. Resultatet blir maffiga, feta, nästan svulstiga viner, men vinifikation och lagring gör att den rika frukten får sitt uttryck i en torr, lite oxidativ stil som för tankarna till Jura. Comté är förstås det perfekta tilltugget. Vi drar ut på njutningen över ett par dagar. Som den minnesgode läsaren redan vet, har vi en faiblesse för Pouilly-Fuissé...

2002 Château Fuissé Vieilles Vignes är halmgult - varför inte uringult - tydligt visköst, nästan lite trögflytande. Vi får en spännande, mycket mineralisk doft som först träffar i form av vått ylle, nässlor och sten. Därefter följer rik citrusfrukt, honung, övermogna druvor och meloner, gula sultanrussin och valnötsskal. Mognads- och oxidationstoner i lite gammaldags stil sätter stilen direkt. Ekfat och vanilj märks mest dag 2. T slås först av terroiren medan S först noterar karaktären från källarjobbet.

I munnen bjuder vinet på en mycket smakrik, stor torr frukt - där man ändå kan ana en antydan till druvsötma - indikation på ett bra år. Nektariner, övermogen honungsmelon. Fet, lång, ringande smak, där eldighet och bitterhet driver eftersmaken. Lite yvigt är det allt! Till fettucine med gräddstuvad karljohan framstår vinet lustigt nog som knastertorrt. Dag 2 är smaken än mer vidöppen, bred, mjuk, harmonisk och utblommad. Jättegott, minnesvärt och karaktärsfullt vin!

2002 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes (Château Fuissé, J.J Vincent, Fuissé, Maconnais, Bourgogne)

Inga kommentarer: