onsdag, augusti 13, 2008

2001 Schiavenza Barolo


Köttfärssås och spaghetti räddar säkert middagen åt tiotusentals barnfamiljer - bara i kväll. Varje familj har sin egen variant, ingen smakar likadant. Vilken tur att vardagsrätten dessutom är en av nebbiolovinets bästa vänner. När man väl har fått korn på den kombinationen slår den alla andra vinval. Kanske är det därför som vi med tiden fått flera folknebbiolo i ordinarie sortiment? Tyvärr är årgång 2005 ingen höjdare för något av de mest överkomliga vinerna (bäst är nog Fontanafreddas 2005 Nebbiolo Langhe). Så varför inte gå till beställningssortimentet och testa Produttori del Barbarescos Langhe Nebbiolo från det fina året 2006? Eller ta er över Öresund för ett större urval av viner. Besök exempelvis italienspecialisterna Cibi e Vini på Christianshavn eller Carlo Merolli i Holte. Kvällens standardbarolo är inhandlad hos Cibi e Vini, men för tillfället finns Schiavenzas viner endast chez Carlo.

2001 Barolo är en barolo på bynivå från Serralunga, lagrad på slovenska botti. Färgen är typiskt brunröd med lite tegel i kanten. Doften ger målarfärg, linolja med terpentin, balsamvinäger och torkad frukt som djupnar med farinsocker och en aning kaffe. Grusvägen framträder tydligt, rentav med rosor i vägkanten. Dag två i öppen flaska är doften aningen oxiderad, med hallongodis från Zoo-tablettasken och lite Apotekarnes must. Som helhet en både komplex och rustik doft!

Smaken är på sitt sätt mjuk och behaglig i munnen - samtidigt finns riktigt höga syror och sandiga tanniner som bildar en tuff helhet på traditionellt vis. Koncentrationen är bra, vinet kräver att få gifta sig med mat och har både en del mognadstoner och en längre framtid som möjlighet. Mer så än den 2001 Barolo Prapó vi provade i juli, tycker vi. Detta är traditionell barolo, till skillnad från Schiavenzas modernare, barriquelagrade 2001 Broglio Riserva.

2001 Barolo DOCG (Azienda Agricola Schiavenza, Serralunga d'Alba, Piemonte)

Vi testar att ta bort moderationen av kommentarerna. Det är väldigt sällan vi får skräp. Snabbare och roligare kommunikation framöver, alltså...

5 kommentarer:

MMM sa...

Spaghetti Bolognese eller rent och slätt pasta med köttfärssås är verkligen ingen lätt vinrätt. Sötman i maten krockar storligen med de vanligaste Chiantivinernas höga syra. Franska viner är helt uteslutna. Barolo har jag aldrig provat - skall bli snarast. Annars hamnar man lätt i någonstans på klacken eller Sicilien för att hitta den "unkna" tomatsötman.

Finare Vinare sa...

Mmm, nej det är just - tomaterna får inte ta över hela showen. Det får gärna vara några deciliter rödvin i såsen. Och en liten skvätt balsamico för att möta upp nebbiolons balsamtoner...

Anonym sa...

Några deciliter rödvin i såsen vill man ju ha alldeles oavsett vad man ska dricka till. Och så låta reducera till elixir med de smakrika råvarorna (tänk cold soak i vinvärlden för en svajig parallell) innan man trycker i tomaterna. Apropå kökstricks som aldrig sviker ;-)

M, du har rätt, men lite tyngre chianti som har mer kropp bakom syrorna tycker jag funkar fint (den här, till exempel). Och precis som FV skriver behöver man syra även i såsen.

Pegge sa...

Kul med folk som dricker och uppskattar Schiavenza, en av mina favoritproducenter i Barolo. Men är deras riserva verkligen barriquelagrad? Jag har för mig att de är traditionalister hela vägen.

Finare Vinare sa...

Hej Pegge,
visst gör Schiavenza läckra viner i traditionell stil.
Deras nya fina hemsida tar inte upp riservan , så där får man inga svar. Som vi minns det var det i alla fall ingen tvekan om saken när vi hade vinet i glaset.
Tydliga fatrostade aromer och en modern fruktighet.
Välskräddat...

http://vinare.blogspot.com/2008/07/schiavenza-barolo-2001-prap-vs-broglio.html