fredag, juli 11, 2008

2006 Luiano Chianti Classico


Carlo Merolli säljer just nu hyfsade kvantiteter av detta vin till priset 55 DKK per flaska (priset gäller vid köp av hel låda). Vi har ju en gammal kärleksaffär med chianti sedan vår första resa 1996, men på systembolaget tycker vi att svårt att hitta bra exempel på den opretentiösa standardvarianten i den stil vi helst vill ha den. Ja, alltså som den i bästa fall kunde smaka förr i tiden, innan amerikanerna invaderade toscana och krävde mouthfillers med högre extraktion, cabernet och nya ekfat. Vi vill för den delen inte heller ha gröna, opersonliga, svårdrickbara surputtar utan harmoni. Men nu verkar det som vi har hittat något. Druvorna är sangiovese, canaiolo och colorino. Vinet låg 14 månader på botti. 12,5-13% alkohol.

2006 Luiano Chianti Classico har en vacker, transparent, ljust vinröd färg med orange kant. Vinet ser verkligt aptitretande ut när det slinkar omkring i glaset - ingen blåröd, kompakt soppa här inte! Doften är inte det minsta uttalad till en början, men vi lyckas tvinga fram aromer av röda vinbär, ljusa surkörsbär, örter, rosendoft, uttalat järniga mineraler och diskreta balsamtoner. Det luktar syrligt - och det smakar syrligt. I munnen är vinet lätt, slankt och läskande med lagom stramhet, god viskositet och en viss efterklang tack vare de läckra syrorna. Riktigt gott.

Efter en timme eller så har doften öppnat upp med mer ros och järn. Det är faktiskt ett helt underbart vin i sin lätta viktklass, perfekt som "husets" till vardaglig pasta och pizza. Och det känns helt drickfärdigt nu. Till den färdigfyllda raviolin med parmigiano, svartpeppar, olivolja, rödlök och tomater trillar allting ner på sin perfekta plats. Så här ska det helt enkelt smaka när man dricker sin chianti till lunchen! Det ordinarie priset 85 DKK ställer möjligen upp lite väl höga förväntningar. Men till 55 DKK är saken klar - gillar man den här stilen är det absolut läge att köpa en låda. Beställ via nätet och hämta på lagret i Holte, mellan Köpenhamn och Helsingör.

ps. Carlo Merolli säljer in vinet med formuleringen "terroir, personlighed, harmoni og en forbasket drikbarhed". Ja, vi kan bara instämma.

2006 Luiano Chianti Classico (Fattoria di Luiano, Mercatale Val di Pesa, Firenze, Toscana)

Inga kommentarer: