tisdag, juli 08, 2008

2004 Domaine Albert Belle Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle


Ett år fram i tiden dricker vi förra årets utropstecken från Domaine Albert Belle: 2004 Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle , en toppcuvée från gamla stockar runt byn Larnage i den högt belägna, norra delen av appellationen.

Pop'n'pour. Doften är stor, sensationellt bra för en crozes. Suveränt parfymerad, skinande syrahfrukt med både ljusare röda nyanser av röda vinbär och hallon, därtill mörkare drag av björnbär. Det finns också en krämighet av söt persika. Djupa, mättade aromer av grillat kött, animaliska dofter, järn, blod, rostbiff, tjärat rep och mineraler från någon dyig insjö.

Vi får en en extremt givande smak med fet saltlakrits, mjukt viskös rondör, ändå läskande och slankt, strålande bra syror, intensiv frisk frukt, järn, ren och skär terroir, burgundisk profil helt utan gröna toner men ändå lagom åtstramande, och till slut mineraler med en känsla av bikarbonat i eftersmaken. Perfekt drickbart nu. Endast en lätt antydan till vattnighet i mittsmaken avslöjar året och att det inte är hermitage i glaset.

"Soil To Glass Transfer" är ett träffande uttryck uppfunnet av John Livingstone-Learmonth. Det är som klippt och skuret för detta lustfyllda vin. Man kunde tänka sig att vi tog i i överkant förra året, men det höga betyget kvarstår i stort sett (ok, vi snor en pinne för den lite tunna mitten som vi inte tänkte på förra året). Sorteras därefter i samma poängfack som Leon Barrals extremt sköna Cuvée Jadis.

ps. Vi köpte den förra sommaren, hos Otto Suenson på Dronningens Tvaergade i Köpenhamn (DKK 149). För tillfället finns 2005 på hyllorna, vi återkommer om dem. Även Domaines Belles Hermitage finns att köpa.

2004 Crozes-Hermitage Cuvée Louis Belle (Domaine Albert Belle, Larnage, Rhône)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Vänner!
Läser bloggen sedan hösten 2007 och gör detta med mkt stor behållning. Blir närmast frustrerad när inga nya poster kommer. Hehe
Vill bara tipsa om Enamore från Argentina. Underbart!
Vintokig Skövdebo/Munskänk

finare & vinare sa...

Heja Skövde! Finare vinare lär vara beroendeframkallande... så varför inte kolla in posten från Château de Pibarnon! Det lär bli fler eftersläntrare från vår Frankrikeresa...