måndag, juli 07, 2008

2001 Condado de Haza Crianza2001 Condado de Haza Crianza har legat till sig några år när vi nu äntligen korkar upp. Vinet visar sig vara i mjukaste laget för att möta upp grillat kött men kommer till sin rätt senare, till osten. Vinet är mörkt och varmrött i glaset och ger en hel del stalltoner när vi karafferar. Ett par timmar senare har de dragit sig tillbaka och lämnat plats för varma, balsamiska fattoner med rostat bröd och mogna körsbär. Smaken är behagligt sammetslen och avrundad med påtagligt fina syror. Tanninerna är helt nedsmälta (stor förändring på ett par år, det var betydligt bråkigare då) och frukten är hyggligt rik men "sekundär" med balsamiska drag och lädertoner från de amerikanska faten. Eftersmaken är till slut ändå väl träig och stum - lite som att femton månader på fat var ett par för många. Sedan dess har man ökat på till arton. "Tremendous potential" tyckte Parker för fyra år sedan, och det var kanske att ta i. Ändå ett trevligt vin, om man gillar karaktären av nya ekfat.

2001 Condado de Haza Crianza (Alejandro Fernandez, Burgos, Ribera del Duero)

7 kommentarer:

Mina Vinare sa...

Hade en större Ribera provning i vintras och ett antal årgångar av både Condado de Haza, Pesquera och Alenza var med. De mötte hårt motstånd från de lite modernare producenterna så som Aalto, Malleolus med flera och nog var alla eniga om att de modernare vinerna vann stort.

Vet dock att jag provade 2001Pesquera ett halvår före den provningen och då var den en riktig best. Superfint och potent. Kanske är hans viner lite "griniga" och personliga i sitt utryck vilket gör att man inte helt kan lita till dem. Ska dock erkänna att jag tycker det är ganska befriande att dricka den typen av vin emellanåt.

finare & vinare sa...

Vi är ju också ganska tilltalade av både Pesquera och Condado de Haza även om det blir långt mellan gångerna. När vi nu kommer från languedoc, där ekfat är ganska sällsynta, och châteauneuf och bandol som domineras av foudres, då blir det uppenbart hur mycket gout de bois Fernandez viner bjuder på...

Vinosapien sa...

Det intressanta här är ju att
vinet har fått några år på nacken. Faten borde ha försvunnit in i Tempranillo-frukten tycker man...
2001 är dessutom ett topp-år i dessa delar av Spanien.

Skillnaden ligger kanske i att man valt att BIFFA upp vinet med fat i stället för att PIFFA till det;-)

finare & vinare sa...

Det märktes mest i eftersmaken, hur frukten liksom satt i en tvångströja av trä. Vinet är ju ändå riktigt gott, men det är tveksamt om den där känslan försvinner...

Mina Vinare sa...

Nu tänkte jag inte så mycket på att faten stör mig. Jag inbillar mig att det mer handlar om att frukten tynat bort. Minns att det allmänna intrycket av Fernadez viner i vår provning var just att de var lite torra och snipiga (årgångar från 95-01). Bäst var faktiskt det äldsta vinet 1995 Alenza. Problemet han haft med sina viner verkar snarast vara att de uppfattas som allt för animaliska och stalliga (ladugård) enligt tyckare i Spanien. Det verkar som om han tagit detta till sig och ändrat lite på strukturen i sina viner till det mer fruktiga och kanske är det detta som spökar, att han inte riktigt hittat rätt i sina försök?

finare & vinare sa...

Animaliskt och stall - inga problem här hos oss. Guy Capmartins 1999 Madiran Cuvée de Couvent har massor av den varan. Och vilket vin det är!

Vinosapien sa...

Animalisk och stall = oftast reduktiv druvsort.
Tempranillo är en sådan. Precis som Mourvèdre (Bandol), Cabernet Franc (Chinon, Bourgueil etc), Montepulciano, Syrah etc.

Går att fixa om man syresätter vinet - dekantera gärna ganska många timmar.

Eller gör som i Rioja - dra om vinet x antal gånger innan buteljering.