lördag, juli 05, 2008

Sydafrikansk cab: 2002 Boekenhoutskloof vs. 2001 Waterford


Utrensning i källaren! Alla sydafrikaner ska bort, i ett utfall som påminner om etnisk rensning i sin totala inskränkthet. Man kan inte vara intresserad av allt, så vi generaliserar, åberopar guilt by association, fäller hellre än friar och låter korkskruven ha sin gång. Kvällens viner hör ändå till de sydafrikanska viner vi gillat bäst...

2002 Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon har en fascinerande snyggt genomförd fatrostning. Kaffekaramell, smörkola och ceder visar vägen till en krämighet i cassisfrukten som för tankarna till söt persika. Trots de lite insmickrande dragen är det en förnäm, klassig doft med känslan av hög luft i ett förödande vackert landskap. Inga rökar i sikte, inte ens på långt håll. Smaken är påtagligt rik, ändå välbalanserad och fräsch, med lena tanniner och helt integrerade 14,5% i en lång, lustfylld eftersmak. Jämsides med 2000 Kanonkop Paul Sauer kan detta vara det godaste vi druckit från Sydafrika.

2001 Waterford Cabernet Sauvignon är sista flaskan av en ursprunglig låda som gett bra och mycket druvtypisk drickbarhet sedan vinet släpptes 2005. Vi tycker att vinet var tilltalande och klart användbart redan från början. Denna flaska är inte en av de bästa vi öppnat. Skolboksdrag av svarta vinbär, grön paprika och gräs får sällskap av en kall, råfuktig källardoft som gör att vi drar slutsatsen att vinet lider av smygkork. Smaken är mjuk och mognande med bra frukt och en del gröna drag och mörkchokladig bitterhet i tanninerna. Måttlig alkohol, 13,5%, ger en svalare känsla. Vi har aldrig märkt av den störande rökighet vi oftast hittar i sydafrikanska viner. Halvhyfsat - men inte jämförbart med kombattanten.

2002 Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon (Franschhoek)

2001 Waterford Cabernet Sauvignon (Stellenbosch)

Inga kommentarer: