lördag, juli 12, 2008

2002 Maximin Grünhäuser Herrenberg Kabinett


Till en macka med skånsk leverpastej sitter det här vinet som en smäck. Med sina blygsamma 8,5% är vinet perfekt avpassat för en lat solig sommareftermiddag. Det är nästan otroligt att det finns att köpa även i år, och till samma rejält rabatterade pris - 89 DKK.

Redan år 966 tog klostret St. Maximin i Trier egendomen i besittning. Sedan 1882 har familjen von Schubert varit ägare till de tre vingårdarna Abtsberg, Bruderberg och Herrenberg. Vingårdarna är belägna i slutet av Mosels biflod Ruwer. Särskilt Herrenberg är känt för sina fina syror och dess viner är därmed lagringsbara i många år.


2002 Maximin Grünhäuser Herrenberg Kabinett har tillägget Feinherb på etiketten. Det lär nog missleda en och annan köpare att tro att vinet är ganska sött, mittemellan halvtorrt och halvsött. Så är inte fallet - detta är klassisk kabinett med optimal balans mellan syra och fruktsötma. Färgen är mycket ljust gul med massor av fina kolsyrepartiklar i vinet. Doften är packad med mineraler som utvecklat en del mognadskaraktär. Aromer av nässlor, lime, grönt äpple, persika och lite unknad av mogen melon och ylle. Smaken är finessrik, mild och gräddig men bjuder på friska, mycket goda syror och en lätt, kvillrande känsla av koldioxid i munnen. Det känns som att vinet har åtskilliga års potentiell framtid. Exemplariskt!

ps. Efter flera druckna flaskor vill vi bara bekräfta vilket kanongott vin detta är. Har det inte framgått tydligt nog är smakintensiteten mycket hög och vinet förtjänar mycket mer än att bara drickas som aperitif. Det är inte minst gudagott att sippa på i en större kupa senare på kvällen....

2002 Maximin Grünhäuser Herrenberg Riesling Kabinett - feinherb (C. von Schubert'sches Schlosskellerei, Grünhaus, Ruwer)

Inga kommentarer: