torsdag, juli 10, 2008

Indiana Jones i Köpenhamn


Vi tar en gammeldags färja över sundet för att bunkra upp med lite trevliga viner. Strandvejen ska man ju helst åka en gång om året. Vinadresserna är säkra kort i centrala Köpenhamn, förutom vår färska italienska bekantskap Carlo Merolli. Hans nyinvigda hämtlager hittar vi efter otaliga felkörningar på adress Skovlytoften i Holte, halvvägs till Helsingör. Det skadar nog inte att ha gps i jeepen om man ska genomtränga norra storköpenhamns labyrintiska förortsdjungel. Den fördömda jakten på vinimportörens gömda skatter kan börja...

Erik Sörensen Vin säger sig ha fått ensamrätt att sälja hela upplagan av 2005 Terroir Christian Barrot Châteauneuf-du-Pape från Domaine La Barroche. Det verkar smått otroligt att man själva skulle klara att sälja tusentals flaskor av detta vin, men det kanske är sant. Hursomhelst har vi ju redan smakat den kommande årgång 2007 direkt ur Julien Barrots pipett, så det är ingen svårt beslut att köpa vinet. 100% grenache från unga stockar, ett vin att dricka ungt. Även 2005 Fiancée har vi nyligen njutit till tournedos med hemfriterade pommes à la Anthony Bourdain. Vinet är ren och skär buteljerad upphetsning. Trots det något överhettade danska priset måste vi bara ha en flaska innan det släpps på hemmaplan i september. En annan het châteauneuf är 2005 Vieux Donjon som enbart finns på halvflaska. Vinet bör ju lagras framåt 2012, men i halvflaska går det möjligen fortare. Från närbelägna Séguret kommer den fatlagrade 2005 Mourchon Grande Reserve som kammat hem höga parkerpoäng. Från kultförklarade carignanproducenten Domaine Gauby kommer 2005 Les Calcinaires som enligt utsago ska vara ännu bättre och elegantare än den skönt bonniga nollfyra som vi smakade förra året. Även den vita 2006 Les Calcinaires på carignan blanc är värd att kolla upp. 2004 Château Liversan är en trevlig cru bourgeois från Haut-Médoc som fått positiv uppmärksamhet från Decanter, och dessutom en guldmedalj i Paris. Vi drack och gillade förra årgången. Den nya är mer än ett år yngre men ren och bra i sin strama, medelfylliga stil (119 DKK). 2005 Château Morin är en enklare St-Estephe på tilbud för 99 DKK. Förra årets moselfynd, 2002 Maximin Grünhäuser Herrenberg, är ett jättegott sommarvin och går på tilbud för modesta 89 DKK. Bland mycket annat finns också ett imponerande utbud från Zind-Humbrecht. Vi faller för att smaka på ny årgång av chardonnayvinet Zind Z006.

Ett snabbt besök hos Otto Suenson på Dronningens Tvaergade berättar överraskande att vinerna från Domaine Albert Belle finns på hyllan. Nollfemmor av de båda röda crozes-hermitagerna och den vita, med utropstecken för 2005 Cuvée Louis Belle (149 DKK). Dessutom finns hermitagen! René Rostaings languedocvin 2003 Puech-Chaud har vi länge velat smaka, och nu är det dags. Slutligen faller vi för möjligheten att köpa Fontodis 2004 Flaccianello della Pieve, även om priset är rätt kännbart.

Illums mat- och vinavdelning i källarplanet brukar ofta ha tilbud på ett gäng olika bordeauxer, under devisen köp två för XXX DKK. Så även denna gång. Ett kärt minne av åttiofemman får oss att vilja dricka 2000 Château de La Dauphine Fronsac. (150 DKK/fl). Det syrliga, merlotdominerade vinet har goda, lite rustika mognadstoner. Mycket mer finns att välja på, men vi hastar vidare i värmen för att hinna med en kall öl i skuggan på Gråbrödretorv.

Slutligen skakar vi hand med den gemytlige Carlo Merolli och kliver in i hans bräddfulla hämtlager. Här finns så många italienska viner att vi måste hänvisa till hemsidan och de nyhetsbrev som finns där.
En bra sak att veta är att lagersaldot inte riktigt stämmer med verkligheten. De olika baroli 2001 från Cascina Cucco är tyvärr slut, kanske för att priserna var för bra. Vad vi istället satsar på är Schiavenzas 2001 Barolo Prapó och 2001 Barolo Broglio Riserva. Vinerna är inte listade på hemsidan ännu, de är inte heller de mest kända internationellt sett, men är enligt flera källor mycket fina från en stor årgång och dessutom rimligt prissatta (DKK 245). Carlo puffar sedan för ett par viner från Fattoria di Sorbaiano i Montescudaio. 2003 Montescudaio Rosso delle Miniere är gjort på 60% sangiovese, 30% cabernet franc och 10% malvasia nera. Vinet har vuxit i högt belägna vingårdar med influens av havsvindar och bör därmed ha klarat det varma året bra (DKK 135). En 2006 Sorbaiano Montescudaio DOC slinker också med (DKK 75). Slutligen köper vi provflaskor av de olika vinerna från Fattoria di Luiano i Chianti Classico. 2004 Luiano Riserva (DKK 100), 2006 Luiano di Luiano Chianti Classico (DKK 85) och 2006 Luiano Chianti Classico. Missa inte chansen att köpa en låda av den sistnämnda för 660 DKK.

Det kan tyckas vara lite märkligt att skriva om viner vi köpt snarare än viner vi druckit. Men vi gissar att det finns en och annan som planerar att åka iväg på sin alldeles egna danmarkssafari - och då kan ju dessa tips komma till nytta. Ha en god tur!

4 kommentarer:

Anonym sa...

TACK!!

Anonym sa...

Jajagsägerdådet. Länge leve vårt så spänannde och flexibla - och oantastliga - monopol. Not.

Kristian sa...

Ja, vad roligt att läsa om detta ämne. Är i Köpenhamn på måndag och tänkte ta vägen om Enoteca Aps och Illum framför allt. Några Elio Altare och La Spinetta blir det säkert!

Putte sa...

Ni gissade rätt. Mycket matnyttig läsning inför sommarens tur över Sundet. Ni får gärna fortsätta att skriva om viner ni köper. Tack!