fredag, juli 11, 2008

When the moon hits your eye...


...like a big pizza pie, that's amore! En bastchianti, svenska vinkritikers mobbingobjekt sedan minst ett decennium. Men, handen på hjärtat, vad väljer ni helst - en trist pappkartong eller en traditionell fiasco. För oss är valet lätt, särskilt när vi får en complimentary magnum bottle av Carlo Merolli.

2006 Majnoni Guiccardini Chianti har en medelmörkt klar färg och en rustik, lite brettig och generöst körsbärig doft med med ett rustikt inslag av grispiss. Vi får lust att baka våra pizzor med bar överkropp. Smaken är lite kärv, stram och tuffare körsbärig med massor av fränt proletär personlighet. Det är gott, det är genuint, man kommer osökt att tänka på någon enklare hamnkrog i Pisa eller Livorno. Druvorna är ekologiskt odlade. Sangiovese och colorino. 14 månader i betongtankar, en fjärdedel i traditionella botti.

Carlo Merolli sa: "ta en, dryga ut bensinpengarna och säg mig om det är vin eller vaskemiddel". Ok Carlo, vi säger: här finns det gott om karaktär och en härlig drickbarhet. Åtminstone klart bättre än Ricasolis vinröda men grönsmakande box Formulae, klart mer karaktärsfullt och därmed roligare att dricka. Fler har uppenbarligen tyckt samma sak, men det finns flaskor kvar ännu. Augustis rabatterade pris ligger på 99,95 DKK. Vi hittade otroligt nog ett pris på 299 NOK i grannlandet!

2006 Majnoni - Guiccardini Chianti (Viticoltore Pietro Majnoni, Vico d'Elsa, Firenze, Chianti)

2 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

vad kan jag sage...ni är eksakt så fortjust i Carlo's viner som jag, oooh vad jag saknar fredager att springe på hans lager och hitta goda såker....old school viner til old school priser solgt av en rigtig trevlig old school italienera....ser frem til att höra om ni tycker om hans finare viner också....

Vinosapien sa...

Hallå f&v!!

Berätta gärna vad ni shoppade loss på. Kommer att åka över sundet inom kort och Carlo är ett självklart stopp.