måndag, juli 14, 2008

Schiavenza Barolo 2001: Prapò vs. Broglio Riserva


Hösten är här! Tunga moln och oroliga nordostvindar. Dags för att laga en typisk höstmiddag och prova barolo. Vi strimlar ryggbiff, steker lök med massor av champinjoner och gräddstuvar med vitvinsvinäger och senap. Därtill pasta, basta! Kvällen är bokad för vårt allra första smakprov på Schiavenzas baroloviner (några nollettor ligger redan i källaren). Spännande!

2001 Barolo Vigneto Prapò är varmt brunrött med plommontonade reflexer och tegelröd kant. Flaskan innehåller massor av grov och finare fällning. De finaste partiklarna anas i det klara vinet. Tårarna beror kanske inte minst på 14% alkohol.

Doften bjuder först på lösningsmedel och ankommen tranbärssylt som passerat bästföredatum. Stick av balsamico och en aning av unkna, dävna källartoner. Vi noterar basilika och järntonad rostbiff som växer fram mer och mer. Det är en rustik och karaktärsfull doft som till slut också ger torkad frukt, saltlakrits och rosor.

När vi smakar är vinet torrt och stramt med hög, lite kantig syra, uttorkande frukt och rustika, torra tanniner. Järn och rostbiff återkommer i smaken, som känns traditionell och lite gammeldags. Men luft kommer frukten loss en aning och vinet växer. Till maten kliver det rustika vinet fram och är faktiskt det mest lämpade och vinnande.

2001 Barolo Broglio Riserva är högblankt, varmt brunrött med högklassig lyster och och orange kant. Ingen fällning, visköst men inga tårar. 13,5%. Här finns en urläcker, dyr och komplex doft i relativt sett modernare fatlagrad stil där ganska många intryck passerar revy: söta körsbär, hallonsås, espresso, nya rostade ekfat, subtila tjärtoner, milda orientaliska kryddor, stekt banan, nypon och rosor. Här finns söta noter vi är bekanta med från exempelvis Paolo Scavino. Även om karaktären av nya fat är påtaglig är det en mycket ren, fräsch och elegant doft. Alla intrycken sitter ihop i en harmonisk helhet. Förnäm, lyxig och helt enkelt underbar att sniffa på! Efterhand tillkommer mer av järn, örter och terroir...

Smaken är jämförelsevis klart mer sammetslen och smeksam, uttalat elegant i stilen med höga syror, relativt återhållsam rödfrukt i en drygt medelfyllig kropp och sandiga tanniner i den långa avslutningen. Fräst tomatpuré är ett drag vi alltid brukar uppskatta. Eksträvheten från de nya faten märks fortfarande litegrann. Allteftersom kvällen framskrider känns vinet slankare, rödfruktigare och allt yngre. Ett riktigt läckert vin!

Efter några timmar har vinerna öppnat upp och fått fler likartade drag. Den mer traditionella, samtidigt mer utvecklade Prapò tänker vi dricka inom något år. Den modernare Broglio Riserva känns som sagt bara yngre ju mer kvällen framskrider, vinet tycks vara i början av något stort och borde klara att utvecklas i tio år till. Den nya etiketten på Broglio Riserva gäller för alla Schiavenzas viner från 2002 och framåt. De finns att köpa hos Carlo Merolli (lagersaldot i nätbutiken ligger efter).

2001 Barolo Vigneto Prapò (Azienda Agricola Schiavenza, Serralunga d'Alba, Piemonte)

2001 Barolo Broglio Riserva (Azienda Agricola Schiavenza, Serralunga d'Alba, Piemonte)

6 kommentarer:

Anonym sa...

är riservan värd 300 devalverade svenska pengar???
låter god men...

Finare Vinare sa...

360 svenska blev det för riservan. Märktes det inte att vi tycker att det är ett strålande vin med stor framtid???
Såvitt vi kan avgöra är priset klart fördelaktigt. För att använda oss av känd svensk terminologi: Mer än prisvärt - absolut, Fynd - ja, om man (som vi) gillar slankare barolo med höga syror.

Som en jämförelse ligger ju Luigi Piras och Elio Grassos nysläppta viner i spannet 400-600 kr.

Men visst, när man räknar om sina danska vininköp i svenska är det inte sällan klart dyrare än hemma (jämför till exempel priserna på La Barroche Reserve, Fiancée och Pure, eller Zind-Humbrecht Zind - 25% dyrare än på SB) Man får ta med i beräkningen att hela prisnivån i Danmark är anpassad till ett högre inkomstläge än vårt. Precis tvärtom mot hur det var i mitten av 80-talet...

När ska du åka över sundet?

Anonym sa...

Jodå, nog förstod jag att vinet levererade:-;

Kör ett par hektiska dagar nästa vecka(måndag-tisdag). Ska till Bichel, Atom Wine, Normavin, Carlo och några butiker i cph. Som sagt vad hektiskt...Givande för lagerhållningen men lidande för plånboken...

Dansk i 08 sa...

Ett högre indkomstläge javist, men med 63% skatt på sista krona, 180% tax på biler (Volvo är eksakt 2,8 g dyrere i Danmark), 25% moms på mat är man netto faktisk bättre ställt i Sverige....och ikke att forglemme alla klämdagar...;-))

Nå, det er jo vinet som skal vara i fokus her ;-)) Helt generelt är mit indtryk at viner <100 SEK/fl är klart billigare i Danmark typ Brolio, Guigals Rhone, Guigals CH, Catena's basisviner etc. Och tvärtom med viner >100 sek

Finare Vinare sa...

Skönt att höra att vi har det bra! Antar att du inte köpte Volvon i Danmark;-)

Din tumregel är exakt den vi också har kommit fram till. Finare vinare handlar man i Köpenhamn helt enkelt för att de finns där! Dyrare flaskor kan ju vara hiskligt dyra i Danmark. Ett exempel som motsäger regeln är bordeaux premier cru, där Danmark ligger betydligt lägre än Sverige "en primeur". Förmodligen beroende på att Danmark sedan gammalt har tätare handelsförbindelser med bordeaux...

Till slut är det extra kul att konstatera att Carlo Merollis priser på barolo är fördelaktiga, även med svenska
glasögon...

xbloggers sa...

Vet någon prisläget på plats hos Schiavenza?
Är på väg dit på smesster?
Tar tacksamt emot andra tipps på bra Barolo-gårdar att besöka!!
hälsningar
Krister