tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post1120347832037693293..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: 2001 Condado de Haza CrianzaFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-25962765009017579042008-07-09T08:59:00.000+02:002008-07-09T08:59:00.000+02:00Animalisk och stall = oftast reduktiv druvsort. Te...Animalisk och stall = oftast reduktiv druvsort. <BR/>Tempranillo är en sådan. Precis som Mourvèdre (Bandol), Cabernet Franc (Chinon, Bourgueil etc), Montepulciano, Syrah etc.<BR/><BR/>Går att fixa om man syresätter vinet - dekantera gärna ganska många timmar. <BR/><BR/>Eller gör som i Rioja - dra om vinet x antal gånger innan buteljering.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-80693992268069859322008-07-08T20:24:00.000+02:002008-07-08T20:24:00.000+02:00Animaliskt och stall - inga problem här hos oss. G...Animaliskt och stall - inga problem här hos oss. Guy Capmartins 1999 Madiran Cuvée de Couvent har massor av den varan. Och vilket vin det är!Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-23373411591487768112008-07-08T20:02:00.000+02:002008-07-08T20:02:00.000+02:00Nu tänkte jag inte så mycket på att faten stör mig...Nu tänkte jag inte så mycket på att faten stör mig. Jag inbillar mig att det mer handlar om att frukten tynat bort. Minns att det allmänna intrycket av Fernadez viner i vår provning var just att de var lite torra och snipiga (årgångar från 95-01). Bäst var faktiskt det äldsta vinet 1995 Alenza. Problemet han haft med sina viner verkar snarast vara att de uppfattas som allt för animaliska och stalliga (ladugård) enligt tyckare i Spanien. Det verkar som om han tagit detta till sig och ändrat lite på strukturen i sina viner till det mer fruktiga och kanske är det detta som spökar, att han inte riktigt hittat rätt i sina försök?Mina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-16513586528166285532008-07-08T11:55:00.000+02:002008-07-08T11:55:00.000+02:00Det märktes mest i eftersmaken, hur frukten liksom...Det märktes mest i eftersmaken, hur frukten liksom satt i en tvångströja av trä. Vinet är ju ändå riktigt gott, men det är tveksamt om den där känslan försvinner...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-17066858548834545342008-07-08T10:49:00.000+02:002008-07-08T10:49:00.000+02:00Det intressanta här är ju attvinet har fått några ...Det intressanta här är ju att<BR/>vinet har fått några år på nacken. Faten borde ha försvunnit in i Tempranillo-frukten tycker man...<BR/>2001 är dessutom ett topp-år i dessa delar av Spanien.<BR/><BR/>Skillnaden ligger kanske i att man valt att BIFFA upp vinet med fat i stället för att PIFFA till det;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-69753501746432566292008-07-08T10:44:00.000+02:002008-07-08T10:44:00.000+02:00Vi är ju också ganska tilltalade av både Pesquera ...Vi är ju också ganska tilltalade av både Pesquera och Condado de Haza även om det blir långt mellan gångerna. När vi nu kommer från languedoc, där ekfat är ganska sällsynta, och châteauneuf och bandol som domineras av foudres, då blir det uppenbart hur mycket gout de bois Fernandez viner bjuder på...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-49006817442438191192008-07-08T00:24:00.000+02:002008-07-08T00:24:00.000+02:00Hade en större Ribera provning i vintras och ett a...Hade en större Ribera provning i vintras och ett antal årgångar av både Condado de Haza, Pesquera och Alenza var med. De mötte hårt motstånd från de lite modernare producenterna så som Aalto, Malleolus med flera och nog var alla eniga om att de modernare vinerna vann stort. <BR/><BR/>Vet dock att jag provade 2001Pesquera ett halvår före den provningen och då var den en riktig best. Superfint och potent. Kanske är hans viner lite "griniga" och personliga i sitt utryck vilket gör att man inte helt kan lita till dem. Ska dock erkänna att jag tycker det är ganska befriande att dricka den typen av vin emellanåt.Mina Vinarehttps://www.blogger.com/profile/17275490174068556062noreply@blogger.com